Clasa politică – „infractorii de partid și de stat”!

Clasa politică – „infractorii de partid și de stat”!

0 59

În 1997, Valeriu Stoica, un liberal gures cu spirit lucrativ, era titular la Justiție. Acesta este cel care a plamadit legislația privind „pensiile speciale” pentru magistrați.
Peste ani, categoriile de speciali s-au diversificat. Si costurile cu aceștia, pe cale de consecință, s-au majorat până la 3,2 milarde de euro anual în clipa de față!
Actuala coaliție de guvernare a tot lungit pelteaua cu pensiile speciale până când a rezultat o struțo-cămila juridică care prevede ca vom scăpa de „speciali” abia prin 2043. Toată logistica aferentă acestei isprăvi a fost tutelată tot de un demnitar liberal la Justiție,respectiv Cătălin Predoiu. Acum, mai mare peste Interne și Administrație!
Pe lângă lăsarea pensiilor speciale, de fapt, în stand-by, demnitarul liberal amintit, tot pe când „păstorea” pe la Ministerul Justiției, a avut o inițiativă cu dus-întors prin introducerea în legislația de profil a instituției numite „camera preliminară”.
Astfel, se miza pe o verificare prealabilă a dosarelor pentru a preîntîmpina o eventuală suprasolicitare a instanțelor de judecată. Termenul precizat pentru a urma această procedură a fost stabilit la 60 de zile!
Din practica de până acum, acest termen nu se prea respectă. Dintr-un motiv extrem de simplu: nu se prevede nicio sancțiune pentru depășirea celor 60 de zile alocate pentru evaluarea probelor în „camera preliminară”…
Judecătorii ce deservesc această instituție, nefiind sancționați pentru „lălăială”, tolerează lungirea unor anchete nespus de mult, până la riscul de prescriere a faptelor…
Pentru cine trebuie, desigur! Dacă avem în vedere și decizia CCR-ului de anul trecut privind „prescripția penală”, soldată cu retragerea de pe rolul instanțelor de judecată a mai bine de 7.000 de dosare, ar cam trebui să ne îngrijorăm despre cum este administrată Dreptatea în România, nu?
Cu astfel de favoruri pentru „infractorii de partid și de stat”… Dacă Dreptate nu e, democrația mult clamată în statul de drept din România se cam duce pe apa sâmbetei, fapt ce nu trebuie uitat de către cetățeni mai ales într-un an ca 2024, când cei din urmă au ocazia de a le arăta „pisica neagră” demnitarilor nevrednici sau vicleni…

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.