Sisteme de supraveghere audio-video se vor extinde în școli fără consultarea cadrelor...

Sisteme de supraveghere audio-video se vor extinde în școli fără consultarea cadrelor didactice sau a părinţilor

0 120

După apariţia camerelor, sistemelor de supraveghere video în timpul examenelor, iată că legislaţia se va modifica astfel încât şcolile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere video-audio, asta pentru asigurarea pazei şi protecţiei persoanelor şi a bunurilor, precum şi ca măsură de prevenire a actelor de violenţă în unităţile de învăţământ.
„Camerele audio-video pot fi instalate în săli de clasă, exteriorul clădirilor, holuri, săli de mese, săli de sport, cămine, internate. Camerele vor fi instalate de unităţile de învăţământ preuniversitar şi şcolile care vor instala aceste sisteme de supraveghere audio-video au obligaţia să respecte prevederile privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal.
Proiectul prevede foarte clar faptul că aceste înregistrări pot fi folosite numai în scopul investigării cazurilor de violenţă fizică sau psihică, respectiv a cazurilor ce vizează protecţia bunurilor şi a valorilor care este produs în spaţiul şcolar. Înregistrările nu pot fi folosite în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice şi nu pot să fie utilizate cu alte scopuri decât acelea care sunt prevăzute în proiectul de lege” a declara Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educaţiei.
„Modificarea cadrului legal are un dublu rol, unul de prevenţie, prin faptul că vor fi descurajate comportamentele de bullying relaţional sau bullying fizic, şi unul la fel de important, acela ca în situaţiile de violenţă să putem afla adevărul în ceea ce priveşte faptele reclamate. Pentru a putea interveni aşa cum este nevoie, pentru elevii care comit acte de violenţă sunt necesare măsuri integrate: evaluare, asistentă psihopedagogică a acestora. În acest sens, colaborarea dintre şcoală, familie, specialişti pentru diagnosticarea şi reabilitarea pe tot parcursul şcolarizării sunt elemente esenţiale. Din acest motiv, este important să înregistrăm, să identificăm şi să raportăm toate formele de manifestare a violenţei în mediul şcolar” a mai spus secretarul general al Ministerului Educaţiei, Ioana Lazar.

NOTA
Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educaţiei, a fost invitata la „Apel matinal” (RRA), avand ca realizatori pe Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.