Contrar unor evaluări – populația lumii va scădea!
Mitul suprapopulării planetei se face praf – Populația lumii va scădea pentru prima dată de la pandemia de ciumă bubonică, iar efectele vor fi grave
Se așteaptă ca populația mondială să scadă pentru prima dată de la Moartea Neagră încoace, din cauza scăderii drastice a natalității, potrivit unui studiu Lancet citat de publicația britanică The Telegraph.
Scăderea numărului de copii nou-născuți a început să încetinească creșterea populației globale, care se ridică la puțin peste opt miliarde, și ar putea însemna că aceasta va începe să scadă în următoarele decenii.
Ar fi pentru prima dată când numărul de oameni de pe planetă scade de la pandemia de ciumă bubonică „Moartea Neagră”, care a ucis până la 50 de milioane de oameni la mijlocul anilor 1300, și până la o treime din populația Europei.
Aceasta este singura dată până în prezent când numărul de oameni de pe Pământ a scăzut, istoricii estimând că populația globală a scăzut de la aproximativ 400 de milioane la 350 de milioane.
Femeile este necesar să aibă în medie câte 2,1 copii fiecare pentru a menține creșterea populației, cunoscută sub numele de „rata totală de fertilitate”, iar în 2021 aceasta era de 2,23 la nivel mondial.
Dar experții spun că aceasta se află pe o tendință persistentă de scădere, după ce a scăzut de la 4,84 în 1950, iar cercetătorii prevăd că va scădea la 1,83 în 2050 și la 1,59 până în 2100.
Aceasta înseamnă că, în 2050, 155 din 204 țări vor avea o rată a natalității mai mică decât cea necesară pentru a susține dimensiunea populației.
Africa Subsahariană va asigura jumătate din natalitatea planetei
Până în 2100, vor fi 198 de țări cu o rată a natalității mai mică decât cea necesară pentru menținerea numărului de locuitori, adică 97% din populația lumii, iar în țările din Africa Subsahariană se vor înregistra mai mult de unul din doi copii născuți.
În 13 țări, printre care Coreea de Sud, Bosnia și Herțegovina și Bhutan, femeile vor avea în medie mai puțin de un copil fiecare.
Marea Britanie, ca și alte țări cu venituri ridicate, are o rată de fertilitate mai mică decât media, de doar 1,49 în 2021.
Aceasta a scăzut de la 2,19 în 1950 și va continua să scadă până la 1,38 și 1,30 în următorii 25 și 75 de ani, au precizat cercetătorii.
Aceasta va însemna că populația actuală de aproximativ 67 de milioane de locuitori va deveni din ce în ce mai dezechilibrată în favoarea generațiilor mai în vârstă, înainte de a scădea pe măsură ce persoanele mai în vârstă vor muri, cu excepția cazului în care va exista o migrație.
Scăderea ratelor de natalitate din Marea Britanie se manifestă deja în timp real, date recente arătând că în școlile primare și secundare sunt mai puțini elevi care solicită locuri care erau cândva râvnite.
Iar femeile apelează din ce în ce mai des la congelarea ovulelor, fapt care a fost recent în centrul atenției, liderii din domeniul sănătății solicitând clinicilor de fertilitate să clarifice mai bine șansele de succes.
Recent, Miriam Cates, parlamentar conservator, a declarat că femeile nu ar fi indicat să amâne atât de mult să aibă copii și că sunt „exploatate” de „promisiunea falsă” că înghețarea ovulelor ar funcționa.
Efecte „imense” asupra societății
Experții au declarat că implicațiile unei populații în scădere pentru societate vor fi „imense”, deoarece populația în vârstă va fi mai numeroasă decât cea tânără și va crește presiunea asupra serviciilor de sănătate și a forței de muncă.
Până în 2100, doar 26 de țări vor avea o rată a natalității care va depăși numărul de persoane care mor, „majoritatea lumii urmând să treacă la un declin natural al populației”.
Cercetătorii au adăugat că ar putea exista, de asemenea, o creștere a imigrației din țările în care există încă un „baby boom” pentru a acoperi deficitul de forță de muncă, care va fi necesar să fie gestionat.
Dr. Natalia Bhattacharjee, co-autor al studiului și cercetător științific principal la Institutul pentru Metrici și Evaluare în Sănătate (IHME) de la Universitatea din Washington, SUA, a declarat că scăderea ratelor de fertilitate „va reconfigura complet economia globală și echilibrul internațional al puterii și va necesita o reorganizare a societăților”.
„Recunoașterea la nivel mondial a provocărilor din jurul migrației și rețelele de ajutor global vor fi cu atât mai critice cu cât există o concurență acerbă pentru migranți pentru a susține creșterea economică și cu cât boom-ul demografic din Africa Subsahariană continuă în ritm accelerat.”
Profesorul Stein Emil Vollset, autorul principal de la IHME, a declarat că lumea „se va confrunta cu schimbări sociale uluitoare de-a lungul secolului XXI”.
El a spus: „În multe privințe, scăderea ratelor de fertilitate este o poveste de succes, reflectând nu numai o contracepție mai bună și ușor de obținut, ci și faptul că multe femei aleg să amâne sau să aibă mai puțini copii, precum și mai multe oportunități de educație și de angajare.”
Cercetătorii au folosit parametri cheie, inclusiv educația femeilor, utilizarea contracepției, mortalitatea infantilă și urbanizarea, pentru a determina evoluția ratelor de fertilitate, dar aceste previziuni ar putea fi modificate de politicile locale și de evenimente mondiale precum pandemiile și războaiele.
Profesorul Melinda Mills, director la unitatea de științe demografice a Universității Oxford, a declarat: „Populația în scădere și îmbătrânită necesită pregătirea și reorganizarea societăților. De la securitatea alimentară și modelele de migrație afectate până la însăși infrastructura țărilor”, a spus ea.
„Compoziția populației afectează infrastructura, cum ar fi școlile, locuințele, transportul, locuințele, asistența medicală și pensiile, dar și modificările culturale și de vot.”
Studiul Lancet a fost realizat de IHME și finanțat de Fundația Bill & Melinda Gates.
Sursa: yogaesoteric.net