Diaspora românească este formată din vreo 5,7 milioane de persoane.

Diaspora românească este formată din vreo 5,7 milioane de persoane.

2 136

Diaspora românească este formată din vreo 5,7 milioane de persoane.
Primele cinci țări-gazdă, după mărimea comunităților românești, sunt:
* Italia – 1.137.728 persoane,
* Spania – 1.087.923 persoane,
* Marea – 949.810 persoane,
* Germania – 826.154 persoane,
* SUA-464.814 persoane.
Per total, 5,7 milioane de români au emigrat în alte țări după căderea regimului comunist….
Doar Ucraina și Siria, țări aflate în război, au mai multi emigranti decât România!
De retinut că Institutul Național de Statistică, după recensămîntul din 2021, a consemnat că populația României este de 19.053.815 persoane.
Mai bine de 25% din populația țării, precum vedem, a ales să plece în afară. Provizoriu sau definitiv…. Nimeni nu știe situația exactă!
Pentru țările UE, există Directiva 77/486/EEC prin care țările-gazdă sunt obligate să organizeze cursuri de limbă și civilizație materne pentru copiii muncitorilor expati.
Din motive neclare,directiva cu pricina este aplicată selectiv. Doar în șapte țări europene sunt organizate sistematic cursuri de limbă și civilizație românească pentru copiii lucrătorilor români cu sprijinul Institutului Limbii Române din țară…

În alte 20, nici gând de așa ceva! Ministerul Educației din România încă mai „cugeta” în legătură cu înființarea de școli românești în Diaspora.
Nici Comisiile pentru românii din afara granițelor din cele două camere ale Parlamentului României nu au fost în stare să croiască vreun proiect de lege privind înființarea de școli cu predare în limba română pentru cei peste 500.000 de copii români născuți în ultimii 14 ani în afara granițelor (în anul 2023 s-a înregistrat pentru prima dată în istorie cand s-au născut mai mulți copii români în afara granițelor decât în țară, n.r.)…
Numai în școlile din Italia, cu predare în italiană, învață aproape 160.000 de copii români!
Europarlamentarii români nu par preocupați de subiect nici măcar acum, în preajma alegerilor pentru Parlamentul European.
Dezinteresul decidentilor politici din țară, ca și al celor ce ne reprezintă la Strasbourg, pentru infiintarea de școli românești în Diaspora este de neînțeles pentru opinia publică din România.
Chiar Constituția noastră prevede explicit în Art.17 că „Cetățenii români se bucură în străinătate de protecția statului român…
Să fie, oare, facultativă această prevedere din legea fundamentală a țării pentru deținătorii vremelnici de putere din România?
Pe un astfel de subiect de larg și imperios interes pentru cetățeni, de ce tace instituția numită „Avocatul Poporului„?
Oricum, a cam dispărut din peisajul public!

Toma Pirau

NOTA REDACȚIEI
Diaspora română este un termen care cuprinde întreaga populație a românilor din afara României și a Republicii Moldova ce dețin cetățenia română. De obicei, termenul nu îi numără pe acei români autohtoni care locuiesc în statele vecine, în special românii din Ucraina și Serbia.

COMENTARII

  1. Diaspora ar trebui sa voteze partidele din țara în care stau! Atunci s-ar liniști și ciorba noastră!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.