Titularul de la Justiție pare șef de agenție de turism în „administrarea...

Titularul de la Justiție pare șef de agenție de turism în „administrarea dreptății”!

0 61
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration

Titularul de la Justiție din Guvernul de Coaliție, liberala Alina Gorghiu, pare a păstori o agenție de turism juridic pentru cetățenii români ce fug de Justiția din România și de hotărârile definitive și irevocabile ale acesteia.
La ultimele apariții publice, aceasta spunea că acești infractori sunt de ordinul zecilor. Dintre aceștia, cei cu potență financiară sunt cel mai greu de repatriat întrucât apelează la fel de fel de tertipuri juridice sau avocățești pentru a sta pitiți în țările UE în care au dat bir cu fugiții.
În mod straniu, România este tratată de țările în cauză ca un stat de mâna a doua în condițiile în care îi este cenzurată Justiția cu toate că MCV-ul i-a fost ridicat din septembrie 2023.
Instante de judecată din Bulgaria, Grecia, Italia, Franța sau Germania, absolut aiuritor, pun la îndoiala și evaluează hotărârile definitive și irevocabile luate de instanțele de judecată din România, ceea ce este în dezacord flagrant cu Tratatul UE și cu dreptul comunitar.
Avem de-a face, în mod evident, cu un litigiu juridic între state membre ale UE, chestiune ce e de competența Curții de Justiție a Uniunii Europene, așa cum se precizeaza in art. 220-245 din Tratat sau in Statutul celui mai înalt for judiciar european.
În această materie, instanțele supreme din țările membre ale UE sunt obligate să ceară, ori de câte ori e nevoie, lămuriri din partea CJUE dacă apar neclarități cu privire la interpretarea sau stabilirea valabilității normelor de drept comunitar, iar Curtea va tranșa la termen problemele ridicate de instanțele naționale în cauză.
In România, Înalta Curte de Casație și Justiție reprezintă instanța supremă a sistemului judiciar și, pe cale de consecință, ar fi trebuit să facă demersurile necesare pe lângă Curtea Europeană de Justiție pentru a sesiza anomaliile judiciare la care se dedau anumite țări din UE în legătură cu „cenzurarea” unor sentințe definitive și irevocabile emise de instanțele de judecată românești.
Până acum, opinia publică de la noi din țară nu a aflat nimic despre astfel de diligențe inițiate de cel mai înalt for din sistemul judiciar din România… Dacă s-au făcut, desigur!
De ce o fi, oare, așa „sfioasă” Înalta Curte de Casație și Justiție din România și nu întreprinde cele necesare pe lângă Curtea Europeană de Justiție pentru a solicita, pe baza legislatiei europene, respectarea demnității noastre naționale în administrarea dreptății?

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.