Paducelul (Crataegus laevigata)

Paducelul (Crataegus laevigata)

0 247


Este un arbust spinos ce creste la marginea padurilor si are flori comestibile, frumos mirositoare. Folosit adesea la construirea de garduri vii in multe tari din Europa, paducelul? mai este cunoscut si sub alte denumiri: gherghinul, ghinar. Francezii, de pilda, numesc si acum aceasta planta laptele batranilor, aluzie la culoarea alba a florilor sale si la proprietatile tamaduitoare exceptionale pe care paducelul le are asupra celor care au ajuns la varsta a Poate atinge? inaltimea de 10 m. Ramurile sunt terminate cu spini puternici, iar frunzele sale sunt de un verde deschis, adanc crestate si nu foarte mari. Creste incepand cu zonele joase de campie, unde deja este in floare, si pana in ariile submontane, unde infloreste abia la sfarsitul lui mai – inceputul lui iunie. Florile paducelului sunt unul din cele mai folosite remedii vegetale din lume, fiind cel mai puternic medicament in tratarea bolilor de inima si a celor vasculare, boli care acum, in sezonul cald, cunosc o agravare simtitoare. Frunzele si fructele contin compusi cu actiune cardiotonica, vitamina C, acizi organici, ulei mirositor. In fructe se gaseste in plus vitamina B.



  1. Parti utile: Florile di fructele. Florile se ofilesc repede, de aceea se culeg imediat dupa ce se deschid. Imadiat dupa ce au fost culese, se usuca ferite de soare intr-un spatiu aerisit. Florile si fructele sunt folosite la prepararea unor infuzii, capsule si tincturi.

2.?????? Utilizari medicinale: Fructele si frunzele contin numeroase substante chimice care sunt dozate astfel incat actioneaza asupra aparatului cardiovascular si asupra sistemului nervos, scazand tensiunea arteriala prin vasodilatatie centrala si periferica si avand de asemenea si un efect sedativ asupra sistemului nervos central.


????????? Agresivitate marita, tulburari de comportament la copii – se administreaza 4-6 linguri de sirop de flori de paducel pe zi. Principiile active ale acestor flori au efect calmant usor, reduc comportamentul agresiv.


????????? Atacuri de panica – se face un tratament cu infuzie combinata de paducel, din care se beau trei pahare pe zi. De regula, acest preparat se administreaza pe stomacul gol, cu 15 minute inaintea meselor principale. Are un efect calmant si de stabilizare a emotiilor, fiind in mod special recomandat pacientilor care acuza si simptome cardio-vasculare, confirmate sau nu de analizele de specialitate.


????????? Bufeuri, palpitatii, stari de neliniste si nervozitate – se face o cura cu tinctura de paducel, din care se iau 3-4 lingurite pe zi, pe o perioada de 30 zile, cu 4 zile de pauza. Tratamentul da rezultate exceptionale atunci cand este asociat cu dieta lacto-vegetariana cu multe cruditati.


????????? Hipertensiune arteriala, cardiopatia ischemica, alte dereglari cardiovasculare, in nevrozele cardiace.


????????? In tahicardie, ateroscleroza, stari de labilitate psihica si de emotivitate, fiind indicat si in tulburarile ritmului cardiac (extrasistole).


????????? Ischemie cardiaca (insuficienta cardiaca), anghina pectorala, prevenirea infarctului – administrarea a 5 ml de tinctura de paducel (aproximativ o lingurita) de patru ori pe zi, in cure de jumatate de an, imbunatateste irigarea cu sange a inimii, favorizeaza activitatea muschiului cardiac, previne infarctul.


????????? Palpitatii- se ia o lingurita de tinctura de patru ori pe zi (la intervale de timp de aproximativ sase ore). Tratamentul se face vreme de 20 de saptamani si are efecte exceptionale de reglare si stabilizare a ritmului cardiac.


????????? Sechele postinfarct -Se administreaza pulberea de flori de paducel: 1 lingurita rasa, de 3 ori pe zi, in cure de minimum 3 luni.


????????? Valori ridicate ale colesterolului – se ia paducelul sub forma de pulbere, 3-4 lingurite pe zi, in cure de 48 de zile, cu 7 zile pauza. Studii facute de medicii chinezi arata o reducere cu pana la 40% a nivelului colesterolului din sange, in urma tratamentelor cu paducel. Acelasi tratament a dat rezultate in tratarea arteritei, inclusiv a arteritei obliterante.


?


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.