În PE făcând doar figurație, nu vom fi băgați în seamă de...

În PE făcând doar figurație, nu vom fi băgați în seamă de către nimeni!

0 60


Candidații la europarlamentare nu prea captează atenția publicului. Motive sunt multe…
Acum două zile, însă, prin mijlocirea Radio-Romania-Actualitati, la o oră de maximă audiență, am avut o mare surpriză: un candidat la europarlamentare a venit cu argumente nemaiauzite până acum pentru rezolvarea unei probleme prioritare pentru Uniunea Europeană, mai cu seama pentru țările din Centrul și Estul Europei, respectiv migrația masivă către Vest a forței de muncă înalt calificate… La acest capitol, România se află în fruntea topului european!
În Germania, de pildă, cea mai numeroasă comunitate de medici străini e formată de medicii proveniți din România, adică aproape 3000…
Cei care urmează Medicina, pe locuri bugetate de la stat, costa societatea românească cca. 10.000 de euro/an. Daca punem la socoteală rezidențiatul și studiile doctorale, pentru formarea unui medic, în România, se alocă aprox. 100.000 de euro. Cu toate aceste costuri, absolvenții nu au nicio obligație față de statul român și pot migra in UE fără opreliști.
Recunoasterea și omologarea studiilor la Medicină, în Germania, durează aproape un an, interval de timp suficient și pentru acomodarea lingvistică. Parcurgand această etapă,un medic român se poate angaja, fără probleme, în domeniul sănătății, fie în sectorul public, fie în cel privat, pe niște simbrii stimulative.
Este evidentă inechitatea indusă de migrația spre zona metropolitană a UE a specialiștilor de înaltă calificare… Unii cu cheltuiala formării acestora, alții cu beneficiile preluării și folosirii acestora cu cheltuieli simbolice!
În aceste condiții, sunt necesare niște aranjamente compensatorii între țările gazdă și cele de proveniență, pentru a îndrepta situația de acum, în care unii sunt cu ponoasele, iar alții cu foloasele!
O astfel de bătălie cu inerția nu poate fi câștigată doar de România. E nevoie de un front comun al țărilor din Centrul și Estul Europei, membre ale UE, pentru a îndrepta o mare nedreptate trecută prea ușor cu vederea in dezbaterile publice la nivel european.
Să nu uităm că, potrivit Eurostat, alogenii din țările UE au un aport de cca.1.000 de miliarde de euro/an la PIB-ul zonei numite mai la deal. Candidatul amintit la început, îndrăznet in abordare și argumentare, se numește Vasile Dâncu, ctitor al IRES,sociolog și profesor în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Cam așa ar trebui să gândească domnii candidați europarlamentari, indiferent de listele politice pe care se află, pentru a fi ascultați la Bruxelles întru adoptarea unor soluții adecvate pentru provocările cele mari ale vremurilor de-acum!Doar făcând figurație, nu vor fi băgați în seamă de către nimeni...
Iar noi, cetățenii români, vom suporta pe mai departe „povara ponoaselor”!.

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.