În Turcia doar cu „buletinul” – Erdogan a semnat decretul cu ocazia...

În Turcia doar cu „buletinul” – Erdogan a semnat decretul cu ocazia vizitei premierului Ciolacu!

0 89

La o săptămînă după ce Parlamentul României a decretat prin vot ziua de 14 mai ca fiind Ziua Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel, premierul Marcel Ciolacu a susținut la Ankara o conferință de presă comună cu președintele turc Recep Erdogan în care Israel și Netanyahu au fost pulverizați cu vorbe grele. Astfel, potrivit lui Erdogan, cel mai important punct pe agenda discuțiilor cu Ciolacu a fost atrocitățile comise în Gaza de către statul israelian și al său premier Benjamin Netanyahu.

De unde întrebarea legitimă: a fost premierul român atras la Ankara într-o capcană de imagine care ar putea periclita relațiile României cu Israel și poate chiar cu alte state occidentale, precum SUA?

„Am avut un schimb de opinii cu prim-ministrul (Ciolacu n.n.) cu privire la evoluțiile din regiunea noastră și din lume, cea mai importantă dintre acestea fiind atrocitățile israeliene.
Responsabilitățile comunității internaționale de a opri Israelul și de a garanta securitatea fraților și surorilor noastre palestiniene sunt evidente. Nu se iau măsuri pentru a preveni masacrul.
Netanyahu și guvernul său disperat își continuă politica de genocid pe seama punerii în pericol a securității cetățenilor săi. Acest lucru trebuie oprit și cred că România va contribui la eforturile internaționale.
Am discutat, de asemenea, despre războiul din Ucraina. Turcia a avut contribuții importante la încheierea conflictului încă de la începutul războiului. Vom continua să depunem eforturi pentru a avansa relațiile noastre cu România, aliatul nostru NATO, în conformitate cu interesele țărilor noastre.
Următoarea noastră reuniune va avea loc la București”
a spus Erdogan în conferința la care au participat 12 din cei 20 de membri ai guvernului României”, conform cotidianului turc Takvim.
Conform aceleiași publicații, premierul Ciolacu a spus, la rîndul său: Am discutat despre situația din Orientul Mijlociu. Suntem de acord că ne confruntăm cu o tragedie umană în Gaza”.

Presa turcă mai prezintă și cele șase acorduri semnate de către premierul român și președintele turc în cadrul vizitei:
– Acord Administrativ pentru Implementarea Acordului de Securitate Socială Între Guvernul Republicii Turcia și Guvernul României, semnat la Ankara la 6 iulie 1999
– Acord între Guvernul Republicii Turcia și Guvernul României privind cooperarea în domeniul urbanizării
– Memorandum de Înțelegere între Ministerul Culturii și Turismului al Republicii Turcia și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România pentru Cooperare în Domeniul Turismului
– Memorandum de Înțelegere între Ministerul Industriei și Tehnologiei al Republicii Turcia și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România pentru Sprijinirea Întreprinderilor Mici și Mijlocii
– Protocol de cooperare între Guvernul Republicii Turcia și Guvernul României în domeniul educației și formării personalului de drept
– Acord privind membrii de familie ai membrilor reprezentanțelor diplomatice și consulatelor să lucreze în locuri de muncă generatoare de venituri.

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob
Sursa: inpolitics.ro

Cetățenii români pot călători în Turcia doar cu buletinul!

Nota
Marea realizare a vizitei în Turcia a premierului Ciolacu: Cetățenii români pot călători în Turcia doar cu buletinul, potrivit unui decret prezidențial semnat de Recep Tayyip Erdogan și publicat în Monitorul Oficial al Turciei.
Iată ce prevede decretul semnat de președintele turc, conform presei din Turcia:
„Cetățenii români posesori ai unui document național de identitate beneficiază de scutire de vize pentru călătoriile turistice și tranzitare în Turcia, cu o ședere maximă de 90 de zile în decursul unei perioade de 180 de zile, în conformitate cu articolul 18 din Legea nr. 6458 privind regimul străinilor și protecția internațională”.
Măsura anunțată de Turcia, care este o destinație turistică aflată în topul preferințelor românilor, va intra în vigoare în jurul datei de 1 iunie, după ce vor fi puse la punct toate modificările tehnice produse de această nouă regulă.
Decretul a fost semnat de președintele Erdogan cu ocazia vizitei premierului român Marcel Ciolacu în Turcia. (H.D.R.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.