Pregatirea pentru anotimpul rece se face din septembrie.
Pentru evitarea acestor probleme va fac urmatoarele recomandari:
- Trebuie acordata multa atentie alimentatiei corecte, adecvata varstei, cu un eventual aport suplimentar de vitamine, provenind din legume si fructe: citrice, mere, struguri, care vor pregati organismul sa lupte impotriva bolii.
- Calirea este metoda prin care se realizeaza marirea rezistentei generale a organismului fata de variatiile bruste ale mediului extern fata de imbolnaviri. Pentru calirea organismlui se folosesc factorii naturali: aerul, apa si radiatiile solare, aplicate dupa anumite principii si reguli.
- Consumul de morcovi, ?n special cruzi, mai are meritul de a ajuta organismul sa se apere de infectii, ca sa nu mai vorbim de faptul ca are o actiune favorabila asupra vederii si ca este un element pretios ?n combaterea unor boli de piele. Combinatia dintre sucul de morcovi, cel de sfecla si cel de castravete reprezinta un remediu deosebit de eficace ?n tratarea unor alergii si forme gripale. Sucul de morcovi poate fi consumat cu usurinta ?n doze de jumatate de litru pe zi, fiind usor asimilabil de catre organism. O cura de c?teva saptam?ni este egala cu o cura de sanatate.
- De obicei, in caz de raceala sau de guturai, se bea zeama fierbinte de lamaie, totusi, coacazele ar fi o alegere mai buna: 100 g contin 177 mg de vitamina C, comparativ cu 62 mg capsunile si doar 53 mg 100 ml de zeama de lamaie, ardeiul gras, care contine – in functie de soi – circa 120 mg de vitamina C.
- Este absolut indiferent daca luati vitaminele dimineata, la pranz sau seara. Important este sa le luati in timpul unei mese principale ?pentru ca organismul asimileaza mult mai bine substantele hranitoare in combinatie cu alimentele.
- Sucul de portocala proaspat stors contine mai multa vitamina C decat cel cumparat si are si un gust mai bun. Atentie: daca stoarceti portocalele ca sa obtineti sucul, spalati bine fructele cu peria si apa calduta si evitati contactul cojilor cu zeama. Trebuie consumate imediat dupa preparare.
- Este suficient sa mancam peste o data pe saptamana , dar nici de mai multe ori nu strica. Dimpotriva! Pentru ca pestele contine proteine, substante minerale, vitamine si, de asemenea, acizi grasi Omega-3 – nesaturati, care ne apara de afectiuni cardiace si de probleme ale circulatiei sangelui.
- Echinaceea este cunoscuta pentru capacitatea de a ne proteja impotriva bolilor avand proprietatea de a stimula imunitatea prin implicarea in producerea de substante antivirale (interferon). Aceste proprietati erau cunoscute si de indienii din America Nord care foloseau echinaceea pentru tratamentul muscaturilor de serpi, a febrei si a ranilor care se vindecau incet. De asemenea, se poate folosi in conditii de stres fizic si psihic deosebit care pot determina scaderea pragului imunitar.
- Capsule:-1-3 capsule pe zi intre mese. 1 capsula pe zi timp de o luna; se recomanda ca in perioadele de risc (toamna, iarna, primavara) sa se administreze Echinacea o luna, cu pauza de o luna, pe tot intervalul. Pentru accelerarea recuperarii in gripa sau raceli se pot lua pana la 3 capsule pe zi
- Tincturi: Tinctura de echinacea se afla atat in magazinele cu produse naturale , cat si in farmacii. Cei care sufera de raceala trebuie sa ia trei sau patru picaturi dizolvate in apa la fiecare doua ore la inceputul simptomelor si apoi de trei sau patru ori pe zi timp de doua saptamani.