Peste cine va cade șandramaua administrativă a statului?

Peste cine va cade șandramaua administrativă a statului?

1 56
3D business man with red growth arrow vector image symbol icon

Șandramaua administrativă a statului, datorită ocolirii reformelor, scârțâie din toate încheieturile. Fără împrumuturi, nu se mai pot susține cheltuielile curente ale sectorului public din România.
În luna iunie a.c., de pildă, statul român e nevoit sa se împrumute cu cca. 7 mld.de lei,cu un miliard de lei în plus față de luna precedentă.
Mare parte dintre acești bani fiind direcționată spre plata dobânzilor la împrumuturi și spre rostogolirea datoriei publice, trecută de 50% din PIB-ul de peste 350 mld. de euro.
Anul 2024 este un an „rodnic” în… alegeri. Dar și în creșteri semnificative la accize pentru benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat utilizat drept combustibil, electricitate folosită în scop comercial, bere, vinuri spumoase sau alcool etilic produs de micile distilerii.
Prima tranșă de majorare a accizelor s-a aplicat de la 1 ian. 2024.
A doua crestere a acestora, conform unei OUG de anul trecut, se aplică de la 1 iulie 2024, dată de la care acciza la carburanți va spori cu 50%, față de ultima majorare ,,ceea ce echivalează cu o creștere a prețului/litrul de carburant cu 30-40 de bani.
Astfel, la benzina fără plumb, acciza va urca la 2.382,84 lei/1000 de litri.
La motorină, ceva mai puțin, adică 2.183,85 lei/1000 de litri.

Trendul crescător se va regăsi la toate produsele accizate!
Încasările, desigur, vor ajunge in „pușculița” statului, întru îndestularea unui aparat supradimensionat și ineficient!
Nu e greu de prevăzut cum vor fi influențate preturile și inflația de această spectaculoasă creștere a accizelor de la începutul lunii viitoare, nu?
Și cum pică plafonările trâmbițate de Guvern precum nuca de perete!
O concluzie se impune de la sine: fără reforme, se vor irosi resurse cu nemiluita și deficitele structurale suprapuse ne vor împinge spre o îndatorare a țării tot mai greu de gestionat și de susținut …..
Fiind, însă, într-o prelungită și aprigă campanie electorală, oamenii de la butoanele guvernării sunt prinși de „baloanele electorale” și se fac a nu vedea cum ne fuge vertiginos pământul de sub picioare!
Ne aflăm, iată, pe marginea prăpastiei… Iar FMI-ul, deja, ne pregătește dosarul pentru măsurile de urgență de anul viitor!

Toma Pirau

COMENTARII

  1. Viermii de bugetari trebuie reduși cu 50%!!!

    SĂ NU MAI AUZIM DE SPORURILE PE CARE EI ȘI LE-AU DAT, DE VOUCHERE, DE PRIME, DE NORME DE HRANĂ!!!!!!!!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.