Spitalul Regional Brașov, între susținătorii și detractorii săi

Spitalul Regional Brașov, între susținătorii și detractorii săi

0 69

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, ne-a asigurat recent că este în căutarea de soluții pentru finanțarea Spitalului Regional Brașov, dar este de părere că documentațiile și licitațiile trebuie realizate prin eforturi proprii și urgent.
Chiar demararea construcției în roșu se poate include între urgențele Consiliului Județean, pe măsură ce se avansează cu obținerea finanțării. Această strategie a aplicat-o și în cazul Aeroportului Brașov-Ghimbav, proiect în care niciodată nu a avut toți banii necesari. Și, desigur, nu este nevoie și de blocajele induse de primăria lui Allen Coliban, care poate întârzia proiectul Spitalului Regional pe perioadă nedeterminată:
Despre Spitalul Regional știu că trebuie pregătită documentația proiectului tehnic și etapele de avize pentru obținerea Autorizației de Construire. Este un obiectiv care trebuie început(deocamdată întregul proiect și documentația avizelor sunt blocate la Primărie. n.n.). Eram pregătiți(Consiliul Județean n.n.) să-l începem la roșu.
Spitalul clinic de Boli Infecțioase și Pneumo a făcut obiectul unui parteneriat dintre CJ și Primărie, fiind inclus în PNRR la început. Ministerul Sănătății găsise calea de a finanța investiția cu bani europeni,
(dar documentația nu ar fi fost finalizată de către Primărie, așa că spitalul a fost scos din programul de finanțare europeană de ministrul Rafila, la intervenția PSD Brașov!!! N.n.).

Avem în program și construirea unui nou spital Neuro, pentru că în prezent la Sânpetru funcționează doar o parte, dar avem în vedere soluția de finanțare în perioada următoare” a reamintit ministrul brașovean al Dezvoltării, Adrian Veștea.

Doctorul Neculoiu afirmă că numai un Spital Regional rezolvă problemele Sănătății
Președintele Comisiei de sănătate a Consiliului Județean, doctorul Marius Neculoiu, consideră că numai un Spital Regional al Brașovului, oricare i-ar fi denumirea, arondând și județele învecinate, poate rezolva la superlativ problemele inerente ale Sănătății în zona Centru.
Spitalul Clinic Județean de Urgență este subdimensionat ca număr de paturi și pavilioane încă de la începutul anilor optzeci. Între timp am reușit dotarea Județeanului cu aparatură performantă pe secții, inclusiv pentru UPU. Însă este depășit și uzat fizic, nu face față cerințelor moderne de cazare și de tratament. Spitalul Regional brașovean, sacrificat în cadrul PNRR pentru cele de la Cluj, Iași și Craiova, poate fi relansat ca proiect viabil prin diferite surse de finanțare, chiar într-un parteneriat public-privat, sau printr-un proiect de finanțare europeană nerambursabilă.

Trebuie să dețină minimum 800 de paturi pentru a se încadra într-o viziune modernă despre un asemenea spital. Guvernul României trebuie să sprijine acest proiect și această dorință fierbinte a brașovenilor, a venit vremea ca spitalele brașovene să nu mai fie tăiate de pe listele guvernamentale din cauza diferendelor politice.
Consiliul Județean singur nu are capacitatea financiară să susțină o asemenea înfăptuire.
Asta nu înseamnă că nu trebuie să avem tot proiectul, terenul și utilitățile pregătite pentru începerea construcției.
Este adevărat că un cost estimativ se ridică la 700-800 de milioane de euro, costuri ce includ echipamentele medicale, dar acestea sunt sumele care se vehiculează în domeniul Sănătății performante astăzi.
Este cel mai important obiectiv pe care trebuie să ni-l fixăm cu prioritate, cum a fost și proiectul Aeroportului.


Lucian Pătrașcu a atacat veriga slabă a Sănătății brașovene
Deși fostul subprefect Lucian Pătrașcu a evitat de regulă subiectul Spitalul Regional, totuși în postările sale a fost activ pe tema Spitalului de Pneumo-Infecțioase, mai precis din perspectiva nerealizării acestuia de către primarul Allen Coliban, dar și despre Spitalul din Sînpetru, care este o chestiune încă nerezolvată de către Consiliul Județean, cum afirma și Adrian Veștea în preambulul acestui articol:
Această clădire, spune Lucian Pătrașcu, a găzduit Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru, unitate care a fost închisă la mijlocul anului 2023. Acum, panourile rutiere ne anunță că aici este Spitalul de Psihiatrie și Neurologie Sânpetru.
Sau ar trebui să fie, pentru că această clădire, în care au fost investiți peste 11 milioane de lei și în care ar fi trebuit să funcționeze o secție de psihiatrie, nu are pacienți și nu are personal medical. Are doar paznici.
Clădirea este în administrarea Consiliului Județean Brașov, a cărui conducere se plânge că nu are spații disponibile pentru spitale. Dar acest spațiu este disponibil și este și renovat, spre deosebire de spitalele Tractorul, Astra și Mârzescu, care sunt lăsate în paragină.”
a afirmat Pătrașcu pe contul său de socializare.
Daravela încurcată a corpurilor de clădire Astra și Tractorul este consecința iresponsabilității primarului Allen Coliban, care n-a trecut respectivele spitale în patrimoniul județului, singurul care are capacitatea și credibilitatea financiară să contracteze credite pentru reabilitarea acestora. Altfel, legea interzice Unităților Administrativ Teritoriale să investească în clădiri care nu le aparțin în patrimoniu.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.