S-a împlinit profeția lui Dîncu: BEC anunță aproape un milion de voturi...

S-a împlinit profeția lui Dîncu: BEC anunță aproape un milion de voturi nule

1 80

În luna mai a anului trecut, cînd începuseră să prindă contur discuțiile despre comasarea alegerilor, sociologul Vasile Dîncu a avertizat public că respectiva comasare va duce la un număr record de voturi nule.
În această seară, datele parțiale oficiale anunțate de BEC include un număr de aproape 500.000 de voturi nule, și asta doar la alegerile europarlamentare și numărul va crește în mod sigur. La alegerile locale sunt nule pînă acum 393.833, un total de 877.911 voturi nule pînă acum.
Fostul ministru avertiza anul trecut asupra urmărilor grave pe care le-ar avea comasarea alegerilor, începînd cu anularea unui număr imens de buletine de vot, din cauza confuzării alegătorilor.
Dacă ne uităm în studiile din ultimii ani, referitoare la ceea ce se întâmplă la urne, vom observa un lucru destul de trist: chiar și atunci când avem un singur rând de candidați, mai mult de 50% dintre oamenii care ajung la urne sunt în situația de a nu fi auzit de candidații de pe buletine.
Și nu vorbesc aici despre candidații partidelor mici sau despre independenți; cei mai mulți nu știu nici măcar numele a trei (3) candidați din lista partidelor importante.
În toată țara, la alegerile locale din 2020 au fost anulate 700.000 de voturi, mai mult decât toate voturile din Capitala României
afirma Dîncu.
BEC a anunțat în această seară că pînă acum, din datele parțiale, se înregistrează 484.078 voturi nule dintr-un total de 8.711.414 voturi. Pînă la final, nu e exclus să se depășească numărul de 500.000 de buletine nule. La turul 1 a prezidențialelor din 2019 au existat 139,901 voturi nule, reprezentând 1,53% din numărul total al alegătorilor. La alegerile parlamentare din 2016 au existat mai multe voturi anulate decât în 2012 – 419.988 față de 398.269 de voturi anulate.

La alegerile locale sunt alte sute de mii de voturi nule pînă acum, mai exact 178.451 la alegerile de primari și 215.382 la cele pentru consiliile locale. Nu sunt încă date pentru consiliile județene și președinții de consilii. În total 877.911 voturi nule pînă acum.
Localele din 2020 au avut măcar scuza că pandemia a creat uriașe probleme de organizare a alegerilor; acum ce scuză se mai poate invoca? (Bogdan Tiberiu Iacob)

Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

  1. […] Nu vrem să spunem acum de ce s-a ajuns la această situație, alarmantă zicem noi, care trebuie lămurită extrem de rapid. Si aceasta pentru că în 2024 mai urmează două scrutinuri. Se poate ajunge la lucruri inimaginabile. La o prezenta si mai scăzută la vot putem avea un președinte ales doar cu cca 1/3 din voturi, „extrem de nereprezentativ”.De acestă tristă situație ar trebui să răspundă responsabilii, AEP, clasa politică, administratia publică locală, județeană, si centrală, ar trebui nu doar să analizeze ci să gasescă solutii pentru a nu se mai atinge astfel de recorduri absolut negative.Vezi și: S-a împlinit profeția lui Dîncu: BEC anunță aproape un milion de voturi nule […]

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.