La Sfântul Gheorghe „Somnul rațiunii naște monstri”!

La Sfântul Gheorghe „Somnul rațiunii naște monstri”!

0 145

Un celebru pictor spaniol,cu mijloace inspirate,a realizat un tablou intitulat extrem de sugestiv: „Somnul rațiunii naște monstri”. Și peste secole, mesajul acestuia este încă valid…
Chiar și prin „balanța electorală” dintr-un orășel cochet din inima României – municipiul Sfântul Gheorghe, reședința politico-administrativă a jud. Covasna.
Aici, din pricini ușor de deslușit, s-a petrecut ceva fără precedent în ultimul secol: primarul și cei 21 de consilieri sunt numai de etnie maghiară.
Populatia localității numite este de cca. 50.080 de locuitori, din care cetățenii de etnie română sunt aproaoe 10.000, respectiv 18,93%.
Formațiunile politice intrate în competiție la locale au obținut următoarele scoruri:
# UDMR-78,84%,
# PSD -4,8%,
# USR-4,44%,
# AUR -3,71%,
# PNL-3,28%…
# Sub 3%,au obținut Alianța Maghiară din Transilvania și Forța Civică Maghiară.
Cifrele ilustrează o realitate crudă și dureroasă:nicio formațiune politică venită pe filieră românească nu a întrunit baremul minim de 5% pentru a-și trimite reprezentanți in Consiliul Local de pe lângă Primăria Sfântul Gheorghe.
Pe cale de consecință, cei aproape 10.000 de români din municipiul Sf. Gheorghe nu au reprezentanți in Legislativul comunitar.
Față de un astfel de „efect pervers” al democrației prost înțelese de către conducerile locale și centrale ale formațiunilor românești, dl. Arpad Antal, primarul reales al urbei cu 83% din voturile concitadinilor săi, a propus partidelor românești, exceptând AUR-ul, înființarea unui Consiliu Consultativ care să asigure cooptarea cetățenilor de etnie română în procesul aferent deciziilor comunitare.
Chestiunea acestui consiliu este, deocamdată, în discuție…
Codul administrativ în vigoare nu prevede nimic pentru o astfel de situație excepțională!
Vedeți urmările unei nepăsări scandaloase față de românii din secuime arătată de partidele din coaliția ce guvernează România?
Aici, în Covasna, formațiunile politice ale românilor au intrat în alegeri separat și s-au pricopsit,electoral vorbind, cu zero barat…
Se adaugă la nepriceperea „centralilor” prezența scăzută la vot și dispersia voturilor românilor, după care a urmat cireașa pe coliva democrației reprezentative pentru cei aproape 20% dintre locuitorii de etnie română din municipiul Sfântul Gheorghe.
Până acum, niciun lider politic important dintre decidenții României nu a spus nimic despre o astfel de anomalie electorală!
Credeți că le pasă?
Nici gând!
Ei au trecut, deja, în altă etapă a bătăliei electorale pentru „ciolan”.
De vom continua tot așa, autonomia extinsă a Ținutului Secuiesc se va realiza de la sine… Și chiar silențios, fără a se încălca legea….
Vedeți cu ce ne pricopsim dacă ai noștri conducători suferă de „somnul rațiunii”?
Ce noroc pe aceștia, după o vorbă cu miez a marelui Erasmus, că prostia nu doare…

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.