Rememorarea Mineriadei din 1990 creează PNL un sentiment revanșard, iar PSD unul...

Rememorarea Mineriadei din 1990 creează PNL un sentiment revanșard, iar PSD unul de disconfort

0 83

Mineriada din iunie 1990 a rămas în istoria României ca o bornă a unui kilometraj dat înapoi pe scara ascensiunii românilor către democrație. Noul regim post-comunist instalat după decembrie 89 s-a trezit atunci cu o mare mișcare populară adversă a tinerilor sătui de comunism și de post-comunism iliescianist de extracție securistică, care au ocupat Piața Universității.
Regimul FSN al lui Ion Iliescu-Petre Roman a reacționat violent în acele zile ordonând reprimarea manifestanților de către Poliție și Jandarmerie în prima zi, apoi chemând pături muncitorești dintre cele mai reduse intelectual, în speță cea minerească, pentru a anihila revolta tinerilor studioși, mă rog, mai mult sau mai puțin, practic pentru a îngropa apriori o a doua revoluție în România.
Ceea ce a și reușit, prin spulberarea Pieții Universității și a întregului eșafodaj fragil al noilor partide democratice fondate pe amintirea celor istorice, devastându-le sediile și agresându-le conducătorii. Această secundă revoluție de catifea eșuată avusese loc mai ales pentru că Punctul 8 de la Timișoara, inspiratorul Legii Lustrației, fusese respins de noua putere post-comunistă a lui Iliescu, întrucât îi viza exact pe exponenții noii puteri, foști activiști din linia a doua și a treia a PCR, dar și foști securiști responsabili de poliția politică în România lui Ceaușescu și înaintea lui, a lui Gheorghiu Dej.
Deputatul brașovean, Gabriel Andronache, este coinițiator a legii despăgubirilor părților vătămate din iunie 90 și a urmașilor acestora propusă în Camera Deputaților:

Dosarul Mineriadei, un artefact deranjant îngropat de Parchetul General   
„Mineriada din 13-15 iunie 1990 rămâne o pagină neagră în istoria noastră recentă. Regimul de atunci a interzis libertatea de opinie, suprimând un protest pașnic al opoziției, care își manifesta libera expresie, câștigată în decembrie 1989. Învrăjbirea oamenilor, fictivele lovituri de stat și manipularea – toate pornite de la nivel înalt în aparatul de stat – au generat valuri de ură și violență în societate.
Ca partid de opoziție și militant activ pentru diversitatea opiniilor, Partidul Național Liberal a fost o țintă a represiunii. Sediul nostru central și cel al PNȚCD au fost devastate de mineri. Am rămas însă, neclintiți, apărătorii statului de drept și ai unei societăți deschise.
Din păcate, dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 nu a fost încă finalizat, iar victimele și urmașii acestora încă așteaptă să se facă dreptate. Această rană a societății românești rămâne deschisă până când instanța va da vinovaților pedepsele pe care le merită. Statul român trebuie să recunoască abuzurile pe care le-a făcut asupra românilor in zilele de 13 -15 iunie 1990.
Grupul Parlamentar PNL va susține până la capătul procedurii legislative inițiativa liberală de a acorda indemnizații celor care au fost schilodiți în 13 – 15 iunie și urmașilor celor decedați din cauza mineriadei. A fost o represiune nedreaptă și victimele trebuie compensate pentru suferința cauzată de un abuz organizat la nivel statal.” susține Andronache pe contul său de socializare.
Mai rămâne ca și deputații social-democrați să achieseze la legiferarea reparațiilor către victimele din acelor zile ale Mineriadei, dar și către urmașii acestora, având în vedere ascendența fesenistă a actualului PSD. Dacă nu, ar fi momentul ca deputații Dreptei Unite să fie chemați la vot pentru o inițiativă legislativă, care îi unge pe suflet și le mai oblojește din rănile psihologice determinate de ultimul lor lamentabil eșec electoral.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.