Umilința supremă: Iohannis a informat despre retragere întîi statele străine și abia...

Umilința supremă: Iohannis a informat despre retragere întîi statele străine și abia apoi poporul român

1 96

Ultima ”aroganță” a președintelui: ne-a anunțat azi că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în care nu a fost niciodată, decît în capul lui. Dar ne-a livrat informația la pachet cu o umilință de proporții: el și-a comunicat decizia încă de acum o săptămînă cancelariilor statelor membre NATO, iar propriului popor abia azi. De asemenea, CSAT a luat azi decizia de a șubrezi sever apărarea națională a țării prin donarea Ucrainei a unuia dintre cele două sisteme Patriot operaționale pe care le deține. De ce donare și nu împrumut, am îndrăzni să întrebăm?
„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, se arată în comunicatul CSAT.
Reamintim că operaționalizarea unui sistem Patriot adus într-o țară durează de la 6 luni în sus, ceea ce înseamnă că Ucraina ar putea arunca în lupta sistemul românesc pe la începutul anului viitor.
Mai aflăm de la CSAT că ”Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”.
Deci donarea nu se face cu condiția primirii altui echipament, ci cu condiția ”continuării negocierilor”, adică am condiționat, practic, dreptul de a vorbi.
În fine, mai aflăm că
„Totodată, în ședința CSAT, Președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației. Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez”.
Niciun cuvînt despre ceva ce am fi obținut în schimbul sprijinirii lui Rutte, așa cum a obținut zilele trecute Viktor Orban.
Cum spuneam, cancelariile tuturor statelor membre NATO au aflat decizia lui Iohannis cu o săptămînă înaintea poporului român, ba chiar înaintea CSAT, făcînd orice comentarii de prisos.
Ce ar mai putea urma? Simplu: o cerere oficială a lui Zelenski către România ca, în numele economiei de timp, să i se permită să folosească sistemul Patriot împotriva Rusiei de pe teritoriul țării noastre. Ca să fie tacîmul complet, nu de alta. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.