Guvernarea „comasaților!” fără noimă, ahtiată după voturi a escaladat „pachetul de deficite”!
Primele alegeri au trecut. Pentru unii, cu euforie. Pentru alții, un prilej de cugetare…
Dincolo de pregătirile pentru prezidențiale, un „duș rece” primit de la Comisia Europeană pentru cei aflați la guvernare, respectiv pentru coaliția PSD -PNL. Acesta constă în Foaia de parcurs ce trebuie urmată de România pentru reducerea deficitului bugetar excesiv.
E oportun să ne amintim că țara noastră se află în procedura de deficit excesiv, conform Art. 126 din Tratatul de aderare la UE, încă din anul 2020, după guvernările Viorica Dancila și Lugovic Orban… De atunci și până în prezent, România nu și-a respectat angajamentele asumate prin programul de convergență.
Acest tip de document, înaintat de țara noastră și în luna aprilie a acestui an, nu a convins la Bruxelles pe nimeni. Nici cu privire la obiectivul bugetar pe termen mediu,nici cu privire la măsurile necesare realizării acestuia.
Cifrele sunt oglinda,nu?
Guvernul Ciolacu a raportat,pentru anul trecut ,un deficit bugetar de 5,68 % din PIB, când, în realitate,după raportul publicat de DG Ecfin din cadrul CE,deficitul înregistrat a fost de 6,3% din PIB.
Pentru 2024,CE prognozează un deficit bugetar pentru România de 6.9% din PIB, cu mult peste obligațiile formale asumate de România, situate la o cotă de 3%,ca și peste acel 5% pentru care Guvernul Ciolacu speră să obțină acordul autorităților de la Bruxelles.
Realitățile cotidiene sunt, însă, bulversante!
Diferențele, pentru primele patru luni din acest an, dintre încasărle la buget și cheltuielile operate de către guvern sunt de 3,2 % din PIB.
Nici accesarea fondurilor din PNRR nu stă pe roze.
Au fost încasați banii doar pentru două cereri de plată,respectiv 9,4 mld.de euro.A treia cerere de plată este în stand-by din pricina întârzierilor înregistrate în domeniul consolidării fiscale.Foaia de parcurs primită de la CE prevede și măsuri sporite pentru creșterea veniturilor la buget prin aplicarea unor majorări de taxe și impozite sau de optimizare fiscala pentru anumite domenii.
Sau chiar renunțarea, până la sfârșitul anului, la plafonarea tarifelor pentru gazele naturale și pentru energia electrică…
Peste toate, numai un neavenit poate să nu sesizeze că „pachetul de deficite”, cel bugetar fiind doar unul dintre acestea, are ca suport de referință ocolirea reformelor structurale în domeniile păstorite de stat.
De nu se va trece urgent la treabă,pentru a se majora cota veniturilor in PIB cu 2,5 % până la sfârșitul lui 2025, Comisia Europeană ne-a avertizat că nu vom mai putea accesa integral fondurile europene, nici cele din PNRR ,nici cele structurale din programul de convergență.
Fără aceste fonduri,România poate trage la mal „corabia supraviețuirii”!
Vedeți unde ne poate duce o guverananța fără noimă, ahtiată doar de obținerea a cât mai multe voturi? Indiferent de consecințe?
Toma Pirau