ADEVARURI UITATE, NEGLIJATE, DESPRE PROFESIA DE INGINER (3)

ADEVARURI UITATE, NEGLIJATE, DESPRE PROFESIA DE INGINER (3)

0 115

Parerea autorului este ca cei mai buni manageri se aleg dintre inginerii cu o dubla pregatire, pentru ca numai ei pot face o analiza completa, eficienta, la realizarea unui produs, a unui proiect major. Intr-o mare intreprindere, chiar daca managerul nu poate participa mult timp la analiza, de detaliu, a unui produs poate lua decizii eficiente datorita gandirii sistemice, prin dubla pregatire tehnica si economica.   
Din aceste motive, un manager performant nu se obtine prin simpla absolvire a unei facultati de management al carei exemen de admitere este  unul clasic. Managerul trebuie sa aiba din nastere anumite calitati specifice unui bun conducator, o gandire sistemica, specifica acestei specializari. Atat scoala, cat si activitatea practica, desavarsesc calitatile personale, daca le are. Nu oricine poate fi un bun manager. 
De multe ori am propus ca in marele centre industriale sa se ridice o statuie sau ceva care sa simbolizeze recunostinta fata de profesia inginer la dezvoltarea societatii. 
Este o greseala ne-recunoasterea acestor adevaruri chiar daca nu avem contact cu asemenea domenii. Cultura in ansamblul ei, nu cuprinde doar manifestarile elitiste care fac bine starii generale, de moment si creaza divertisment in societate (de multe ori daunatoare  

Fig 2 – Este cea ma complexa schema a sistemelor economice actuale cu o noua abordare

In schema din fig 2 este prezentat schematic rezultatul cercetarilor efectuate de autor in ultimi 25-30 de ani asupra principalelor activitati si sisteme cuprinse in strategia viitorului intr-o societate democratica, sper si in Romaniei, cu o economie concurentiala dupa alegerile din 2024.
Viata omenirii, in acest mileniu, depinde intr-o mare masura de dezvoltarea culturii, a stiintei si tehnicii,dezvoltare ce se faureste in scoli, in adevaratele universitati ce trebuie sa detina centre de cercetare si cultura, care au sprijinit dezvoltarea vietii la nivelul actual. Este important sa nu fie perturbata de cercurile de putere cu interese diferite, de cerintele unei vietii reale. Este vorba de organizatiile si organismele care conduc si influenteaza puterea economica si politica a lumii, aflata intr-o continua evolutie in lupta pentru putere si interese politice, care ne strica rostul vietii.  
 „Goana” dupa bani, boala acestui secol, ce se manifesta in mediile economice si politice cu manifestari mafiotice ale societatilor „democratice”, ma obliga sa afirm o concluzie asupra careia reflectez de multi ani. 

Cea mai parsiva forma, mascata de furt, este pretul produselor, activitailor stabilit dupa politica partenerilor (fals spus piata) si nu prin calculul costurilor de fabricatie si comercializare a produselor, a activitatilor. Sigur vor fi vociferari, dar am argumente daca vrem o societate „democratica” Intr-o geanta nu au loc mafia si democratia.

Conditia supravietuirii unei natiuni intr-o lume globalizanta este intergrarea ei in sistem, prin  valoarea culturii proprii si a demnitati reprezentatilor acesteia, a oamenilor de stat care isi iubesc poporul caruia ii apartin si il promoveaza cu demnitate.
In domeniile sensibile ale existentei si manifestarilor unui popor, cum sunt cele ce-i definesc cultura proprie, nu poate fi construita o schita de program care sa aiba sanse fara sa studiem si sa intelegem fiinta sa, in complexitatea vietii si fara sa definim metodele si sansele de a rezolva, la un anumit standard, problemele sale de viata.
Definim cultura ca o suma a reprezentarilor, a formelor de exprimare scrise, pictate, scluptate, dansate, povestite cat si bogatia de informatii despre natura si formelor de existenta ale lumii vii.
Regret ce se intampla astazi in Romania, deoarece clasa politica obedienta unor interese ale vanzatorilor de tara, interni si externi, au schimbat sesnsul evolutiei dupa „revolutia” din 1989, au distrus economia, industria, au schimbat in rau soceiatea romaneasca.
Ce s-a intampla in Romania prin dezvaluirile din anul 2024 privind comportamentul de mafioti a unor generali din serviciile de informatii care in loc sa apere interesesele si securitatea Romaniei ei au devenit cei mai mari ticalosi impreuna cu o serie de personaje din sistemul de justitie, care pretind „pensi speciale”
Daca schimbarea paradigmei ar fi insemnat doar schimbarea strategiei de abordare a politicilor, a metodelor si instrumentelor de rezolvare a problemelor vietii economice, sociale, poate am fi inteles si acceptat transformarile din societate. Dovada este desfiintarea intreprinderilor, institutelor de cercetare si proiectare a caror specialisti trebuia sa participle la redresare. Inginerii, proiectantii au emigrat in lume, peste 50% dintre cei mai buni din intreprinderile desfintate. Politicieni analfabeti si tradatori au desfiintat si predat economia “investitorilor”, sa scape de obligatii si de responsabilitati, forta de munca a fost cedata multinationalelor sau a fost indemnata sa plece, asa cum a afirmat unul dintre presedinti,  “Plecati!”

Imi amintesc cu tristete de “revolutia” din 1989, demonstrate, de documente, fiind un act de tradare a poporului roman, de catre un grup de politicieni in frunte cu Ion Iliescu, care a preluat puterea si a trait cu nesimtit in liniste. Este cel mai trist eveniment din istorie care a schimbat radical, in rau, viata Romaniei. Am sperat ca se va schimba situatia societatii, ca vom putea dezvolta initiative private, ca statul va sprijini dezvoltarea.Nu mai putem astepta nimic atata timp cat oamenii din structurile superioare de stat, peste care s-a asezat paianjenii, de cand sunt acolo, de 34 de ani, care si-au falsificat diplome, au sustinut teze de doctorat plagiate, la ce le-o fi folosind.  Nu renunta la pozitiile ocupate prin metode mafiote iar noi dormin somnul ce-l de veci.
O parte dintre noi ne multiumim de cadourile primite si tradam la alegeri viitorul tarii si al copiilor. Sa ne fie rusine. Daca un fost prim ministru si actual presedinte de partid si-a plagiat teza de doctorat, fara rusine nu-si da demisia.?  Cum sa reconstruiesti o economie daca resursele sunt folosite in alte scopuri iar  PSD si PNL au comasat alegerilor in anul 2024, dand  o lovitura de stat mascata,  numai pentru a-si pastra puterea. Bani pentru refacerea industriei si pregatirea profesionistilor necesari nu se prevad in buget dar au ingrosat aparatul de stat, dau pensii speciale si alte bonusuri ca sa-si asigure armata de votanti. Rusine pentru PSD si PNL.                 

Schimbarea brutala a paradigmei societatii a schimbat radical ce stiam despre stiinta  organizarii societatii umane, ce ar trenui sa  stea la baza principiilor de organizare si conducere a societatii. Structura societati este complect neglijata, nu se mai da atentie problemelor fundamentale ale organizarii statului?
Persoanele care acced in structurile superioare de putere ale statului ar trebui sa poarcurga treptele pregatirii obligatorii privind nivelul de inteligenta si comportament moral, ca sa poata guverna.
Sunt numiti politic, in functie de relatii…                                                                                       

In viitor, categoria profesionala necesara proiectarii, realizarii si gestionarii sistemelor productive sunt inginerii care trebuie sa aiba si  o buna pregatire economica, indeplinesc un rol complex, fara de care nu se pot organiza si finaliza programe economice, care necesita realizarea sistemelor de lucru ce implica:activitati,oameni,spatii,tehnologii,utilaje, instrumenete, metode de lucru, de conducere, etc.
 Sa consideram exemplul medicinei. Ce ar face medicul fara aparatura care exista azi in activitatea medicala, sau in alte domenii ?                                                                  
Exemplu este si economia chineza, despre care semnalam prin 2000-2004 (cu ocazia unei vizite in Regiunea Leoning din China), unde am constat vointa poporului chinez de a crea, produce si vinde in toata lumea, tot ce se poate, politica care a dat rezultate deosebite, mai ales ca  China are  o populatie de peste 1.3 miliarde. Sunt convinsi ca numai asa pot arata lumii cine sunt. Vor depasi multe tari ale lumi, China va deveni o mare puterea economica.
Pentru a dezvolta o cultura specifica intreprinderilor de productie mici si mijloci, care realizeaza plus valoare reala, sunt necesare doua categorii de profesionisti care sa aiba o pregatire profesionala si deprinderile unei abordarii sistemice, specifice milenului trei si anume: generalistul si specialistul.

GENERALISTUL este coordonatorul, managerul sistemelor tehnice complexe din domeniile productiei de bunuri, servicii, etc., asa cum sunt prezentate in fig 2. Este adevaratul om de afaceri,managerul cu o pregatire si deprinderi personale ce stapaneste managementul activitatilor productive. Numai prin calitati native devine managerul actiunilor. Prin calitati personale si o pregatire complexa ajunge la capacitatea de a gestiona complexitatea ansamblului de probleme ale unei activitati. Scoala si practice desavarsesc formarea lui.
Proiectantul si inginerul de produs sunt generalisti care urmeresc produsul pe tot parcursul ciclului de viata. Fara ei, economia circulara este doar o poezie de care se folosec unii „specialisti” in discursurile publice.

SPECIALISTUL este menit sa rezolve eficient problemele punctuale ale planului activitatii. Este vorba de specialisti pe diferite domenii precum: prelucrarea prin aschiere, deformari plastice, turnarea metalelor, tratamente termice, injectare mase plastice, programatori, analisti, economisti, contabili, totalitatea specializarilor. Menirea lor este sa faca bine ce fac, sa asigure continuitate si sa se integreze in echipa proiectului.
Exista tendinta ca in marile intreprinderii sa se renunte la organizarea activitatilor prin scheme fixe pe specificul atributiilor, fiind tot mai des folosita forma de organizare in echipe multi-profesionale pe proiectele in dezvoltare, care apoi sa se reorganizeze pe alte proiecte. 

Daca nu respectam cele descrise, economia romaneasca se va confrunta cu probleme grave. Sesizez ca se desfasoara, o degradare programata, voita a Romaniei, ce nu se mai opreste, se cunosc motivele dar suntem lasi si vom plati nepasarea.

Structura actuala a economiei romanesti, modul de gestiune, au creat o ruptura intre generatii, transferul experientei nu se mai produce.Tinerii absolventi nu au posibilitatea sa castige  experienta in diferite domenii de activitate, nefiind integrati in activitati seriose, langa specialisti cu experienta, si parasesc tara ca sa faca, poate, activitati necalificate si slab platite.Din pacate societate este faramitata, nu ne informam, nu ne ajutam, nu ne ascultam opiniile, in final nu ne informam corect, suntem patimas in opiniile personale.
Conform unui principiu pe care il promovez, cel al dualitatii fenomenelor, faptelor, starilor, economia Romaniei are doua alternative, si anume:

1. Sa fie ea insasi un sistem independent si coerent sub controlul unei strategii nationale, conform unui plan de dezvoltare, pentru nevoile statului.

                                  Un magament al evolutiei este necesar.                                                                                  

2. Sa fie o suma de domenii, anexe ale economiilor ocidentale, domenii care se vor dezvolta sub controlul comunitatii europene, de cand suntem in UE, ajutate de comunitatile locale, interesate doar sa supravietuiasca economic.

Dupa modul cum au fost si sunt tratate profesiile creatoare de plus valoare reala, cum este ingineria, foarte putini patroni ai intreprinderilor prelucratoare de bunuri materiale tin cont de legile specifice evolutiei unei societatii umane, preocuparea lor este sa-si optimizeze activitatea, fara a-si asuma si alte obligatii referitoare la dezvoltarea societaii.

                                Un stat nu se poate dezvolta dupa asemenea startegii.

Asa s-a ajuns sa se desfiinteze locurile de munca, intreprinderile sa dispara la fier vechi si sa se dezvolte pe bani publici numai locuri de munca pasive. Se cunosc interprinderi privatizate dupa revolutie la care primii disponibilizati au fost proiectantii, institute de proiectare care au trimis documentatia la topit, care s-au transformat in depozite deoarece nu au fost ajutati sa traverseze perioada de criza.
Cauza situatiei actuale nu este neprofesionalismul fortei de munca. La noul inceput al democratiei si economiei concurentiale in Romania, nivelul fortei de munca, profesionistii erau la un nivel acceptabil. Evolutia vietii politice a bulversat colectivele de angajati, cu ajutorul carora intreprinderile au resusit sa supravietuiasca un timp.
Nu cred ca ne putem astepta la ceva pozitiv, fara sa scapam de puterea actuala. Sunt buni sa fure, sa distruga, dar nu au interes si nici capacitatea sa conduca, sa propuna,un plan de dezvoltare,care este asteptat de 34 de ani, pentru ca nu inteleg rostul lui, ca nu stiu nimic decat sa puna taxe si sa creze grupuri prin care se mentin la putere.           
Prima parte aici: ADEVARURI UITATE, NEGLIJATE, DESPRE PROFESIA DE INGINER (1)     
A doua parte aici: ADEVARURI UITATE, NEGLIJATE, DESPRE PROFESIA DE INGINER (2)                        

Prof. Dr. Ing. Vasile Bejan

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.