Ministerului Sănătăţii, Ministerul Agriculturii și Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice undă verde...

Ministerului Sănătăţii, Ministerul Agriculturii și Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice undă verde pentru reorganizare

0 41

Guvernul a aprobat săptămâna trecută mai multe acte normative prin care a dat cale liberă reorganizării unor ministere și agenții.
O Hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii prin care structura organizatorică a ministerului se modifică în acord cu prevederile Legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.
În noua organigramă,Ministerul Sănătăţii are 416 posturi, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.Din cele 7 funcţii de demnitari, se desfiinţează două funcţii de secretar de stat şi cabinetele aferente acestora, respectiv 4 funcţii contractuale de execuţie. De asemenea, se reduce o funcţie de secretar general adjunct.
De asemenea, potrivit hotărârii aprobate, numărul maxim de posturi pentru unităţile aflate în subordinea sau sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, finanţate integral de la bugetul de stat, se reduce cu 365, a informat Executivul.

Executivul a aprobat, în şedinţa de vineri, Ordonanţa de Urgenţă privind reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi a unor instituţii din subordine, informează MADR printr-un comunicat.
Prin aplicarea prevederilor proiectului se desfiinţează două instituţii aflate la nivel central şi 67 de instituţii aflate la nivel teritorial, corespunzător unui număr de 69 de ordonatori terţiari de credite.
„Prezentul act normativ este o iniţiativă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în scopul reorganizării administraţiei publice din domeniul agricol, în vederea debirocratizării şi simplificării procedurilor administrative, în folosul cetăţenilor, îndeosebi al fermierilor”, se menţionează în comunicat.
Ordonanţa vizează reorganizarea aparatului central al MADR prin preluarea activităţii privind inspecţia de stat în zootehnie, ameliorare şi reproducţie, gestionarea resurselor genetice, identificarea şi înregistrarea ecvideelor, gestionarea bazei de date albine, activitatea specifică de laborator, activităţii Centrului Naţional de Formare Profesională în Zootehnie din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu”, precum şi a activităţilor suport, respectiv audit, juridic, resurse umane, administrativ, financiar-contabilitate, relaţii publice, comunicare, activităţii Direcţiei pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti.

Agenţia Naţionala pentru Zootehnie ” Prof. Dr. G. K. Constantinescu” va fi desfiinţată ca urmare a divizării totale. Astfel, activitatea privind inspecţia de stat în zootehnie, ameliorare şi reproducţie, gestionarea resurselor genetice, identificarea şi înregistrarea ecvideelor, gestionarea bazei de date albine, activitatea specifică de laborator, precum şi activitatea Centrului Naţional de Formare Profesională în Zootehnie se preia de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar activitatea de control şi monitorizare din cadrul Oficiilor judeţene de zootehnie şi centrelor regionale de zootehnie se preia de direcţiile pentru agricultură judeţene din judeţele respective. Activităţile suport, respectiv audit, juridic, resurse umane, administrativ, financiar-contabilitate, relaţii publice, comunicare se preiau în structurile care desfăşoară aceste activităţi din cadrul ministerului.
Ordonanţa mai prevede desfiinţarea, ca urmare a fuziunii prin absorbţie, a Inspectoratelor Teritoriale pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor şi a Oficiilor de Studii Pedologice şi Agrochimice, prin preluarea activităţii, patrimoniului şi a personalului de către Direcţiile pentru Agricultură Judeţene din judeţele respective.
Totodată, direcţiile pentru agricultură judeţene se reorganizează prin preluarea activităţii celor două instituţii menţionate anterior şi a celei de control şi monitorizare din cadrul Oficiilor judeţene de zootehnie şi centrelor regionale de zootehnie
Direcţia pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti va fi reorganizată prin absorbţie în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de o direcţie nou-înfiinţată care are şi atribuţii de coordonare tehnică a direcţiilor pentru agricultură judeţene.
„În cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se înfiinţează o nouă direcţie, prin preluarea personalului şi activităţilor Direcţiei pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti, precum şi a atribuţiilor şi angajaţilor din cadrul ministerului care realizează cercetări statistice. Noua structură va avea şi rol de coordonator al direcţiilor pentru agricultură judeţene”, se menţionează în comunicat.
Personalul din cadrul Direcţiei pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti se preia în cadrul structurii nou-înfiinţate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe funcţii publice de stat, respectiv director şi funcţii publice de execuţie, cu respectarea condiţiilor specifice de ocupare şi a vechimii.
„Instituţiile care preiau activitatea structurilor care se desfiinţează preiau patrimoniul şi personalul aferent activităţii. Personalul se preia cu respectarea naturii juridice a posturilor pe care acesta este încadrat la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi cu respectarea prevederilor legale aplicabile fiecărei categorii de personal”, se precizează în comunicat.
Potrivit sursei citate, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare sunt instituţii care au rol esenţial în atragerea fondurilor europene şi în efectuarea plăţilor către fermieri şi nu fac obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă.
Măsurile propuse prin prezenta OUG nu generează un impact financiar asupra bugetului aprobat al MADR şi asupra bugetului general consolidat, economiile înregistrate prin desfiinţarea unui număr de 176 funcţii de conducere, dar şi cele destinate întreţinerii şi funcţionării instituţiilor care fac obiectul desfiinţării/comasării cu alte structuri subordonate sau preluării activităţii de către aparatul central al MADR putând fi utilizate pentru finanţarea structurilor/activităţilor nou create”, semnalează reprezentanţii ministerului.

Guvernul a aprobat o Hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 634/2015 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice.
Astfel, organigrama Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, care funcţionează în subordinea SGG, va fi modificată în acord cu prevederile Legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, potrivit Hotărârii aprobate de Guvern. Astfel, posturile vacante vor fi desfiinţate, iar numărul funcţiilor de conducere se va modifica astfel încât să reprezintă 8% din numărul total de posturi al instituţiei. Prin aplicarea actului normativ, numărul total de posturi al ANAP se va reduce de la 410 la 363, exclusiv demnitarul şi cabinetul acestuia, iar numărul funcţiilor publice de conducere va fi stabilit la 29, a precizat Executivul. (H.D.R.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.