Cancescu a comis fapte penale din greseala
Oricarui om din administratie i se poate intampla ce mi s-a intamplat mie. Este declaratia lui Aristotel Cancescu, presedintele suspendat al Consiliului Judetean, la parasirea arestului IPJ Brasov, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis plasarea lui Cancescu in arest la domiciliu. Fostul sef al judetului mai spune ca faptele de care il acuza procurorii au fost comise din greseala, nu din dorinta de a savirsi vreo ilegalitate.
Dupa patru luni de arest, presedintele suspendat al CJ Brasov s-a intors vineri noaptea acasa. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis plasarea lui in arest la domiciliu, dupa ce magistratii au respins contestatia formulata de procurorii DNA Brasov la decizia anterioara a Curtii Supreme de schimbare a arestului preventiv cu arest la domiciliu. La parasirea arestului IPJ Brasov, Aristotel Cancescu a vorbit despre riscul de a lucra in prezent in administratia locala, dar si despre asprimea masurii luate in cazul sau, pe care o considera prea dura.
Acuzat de cinci infractiuni de abuz in serviciu, luare de mita, spalare de bani, trafic de influenta si instigare la tentativa la abuz in serviciu, Cancescu sustine ca actele sale, daca au contravenit legii, au fost comise din greseala:
Aristotel Cancescu ar fi putut fi liber inca din 27 ianuarie, cand judecatorii Curtii Supreme decisesera inlocuirea masurii arestarii preventive cu cea a arestului la domiciliu. Procurorii DNA au contestat insa atunci decizia si au cerut sa se mentina masura arestului preventiv si in timpul judecarii cauzei.
Daca magistratii Curtii Supreme au fost atunci de acord, nu la fel au procedat si vineri, cand au respins, ca nefondata, contestatia procurorilor. In 17 decembrie 2014, procurorii DNA Brasov au trimis in judecata dosarul in care Aristotel Cancescu este acuzat „de cinci infractiuni de abuz in serviciu, luare de mita, spalare de bani, trafic de influenta si instigare la tentativa la abuz in serviciu“.
In acelasi dosar sint judecati, in stare de libertate, deputatul PC Ioan Dinita, pentru complicitate la abuz in serviciu, dare de mita si spalare de bani, Aurelia Popescu, Cristian Emil Cirica, Viorel Costea, Mircea Constantin, Maria Gheorghies si Ioan Botoman, toti acuzati de abuz in serviciu.
Este judecat, de asemenea, si Radu Ispas – administrator public al judetului Brasov, pentru abuz in serviciu si instigare la tentativa la abuz in serviciu, Gabriel Bagiu, administrator al SC RAMB SISTEM SRL Brasov, pentru complicitate la abuz in serviciu si cumparare de influenta, dar si Bogdan Rusu, director al SC CANARIS SRL la data faptelor, pentru spalarea banilor, in forma continuata.
Vifor Rotar