Încă o tragedie care are autor… un URS!
Au apărut noi informații în cazul tinerei de 19 ani ucisă, marți după-amiaza, pe traseul Jepii Mici, din Munții Bucegi. Totul este incredibil, tragedia s-a derulat în direct, cu dispecerii 112 în telefon, pentru că atât fata, cât și prietenul ei sunaseră, în paralel, să ceară ajutor.
Intervenția i-a marcat profund și pe salvatorii montani:
„„A fost ceva groaznic! Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă”, au declarat, în exclusivitate pentru Digi24.ro, reprezentanții Salvamont Prahova.
Tânăra „era îngrozită… țipa: ‘Ursul se apropie din ce în ce mai amenințător!‘”, relata Dan Banu, șeful Salvamont Prahova. Câteva zeci de secunde mai târziu, conversația s-a încheiat brusc, întrucât tânăra căzuse pradă în ghearele ursului.
„Totul s-a derulat în direct, dispecerul 112 era în telefon și tânărul striga că sunt atacați de urs și că a luat fata. A fost ceva groaznic! Ne-a spus că ursul a prins-o pe fată de un picior și o trage după el și, la un moment dat, nu a mai văzut ce a făcut cu ea. Din potecă, ursul a târât-o și a aruncat-o la 120 de metri în firul văii”, mai spune Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.
Ajunși la locul tragediei, salvatorii montani au făcut rapel 120 de metri în vale, dar tânăra de 19 ani era deja decedată. Ursul era lângă ea și a sărit să-i atace și pe salvamontiști.
„A fost un pericol real și pentru salvatorii montani. Ursul se afla la 10 metri de „pradă” și a vrut să atace salvatorii montani. Era foarte violent!
Ursul a fost împușcat de cei responsabili și a putut fi recuperat corpul victimei„, a mai declarat Dan Banu.
Tragedia tinerei ucise de urs: Năstase cere intervenția Parchetului, ANAF și a SRI
„Ceea ce am avertizat că se va întâmpla, s-a întâmplat. Abordarea iresponsabilă în gestionarea populației de urși, lăsați să se înmulțească, sub binecuvântarea ONG-urilor, a Comisiei Europene și a Academiei Române, a continuat să producă victime. De data aceasta, o tânără a fost sfâșiată de un urs în zona turistică din Bușteni/Prahova” scrie fostul premier Adrian Năstase, pe blogul propriu.
„Poveștile cu sanctuare, cu garduri electrice în jurul pădurilor s-au fâsâit. Rămân doar banii pe care îi iau ONG-urile pentru lobby-ul de la Bruxelles și din țară. Și lașitatea instituțiilor din România. Ministerul Mediului, care, în loc să acționeze, trimite hârtii la Bruxelles și Academia Română, care, din Calea Victoriei, înjumătățește, din pix, numărul urșilor care trebuie eliminați. Iar procedura de eliminare a urșilor care ajung în curțile sau în casele oamenilor este absolut ridicolă – trebuie să ții de vorbă ursul până se formează o comisie care să decidă cum se va proceda.
Timpul pentru gargară a trecut. E nevoie de acțiune.
Eu cred că rudele fetei sfâșiate de urs (și ale celorlalți care vor fi, în continuare, mutilați), vor trebui să facă plângeri penale pentru complicitate la omor împotriva:
1) Ministrului mediului și
2) Președintei Comisiei europene.
De asemenea, cred că ANAF ar trebui să cerceteze sursele de finanțare ale acestor organizații care căpușează activitățile Ministerului Mediului, terorizându-l.
Pare exagerat dacă sugerez ca SRI să monitorizeze aceste ONG-uri care, în definitiv, prin politica lor, afectează dreptul la viață al cetățenilor români?” mai scrie Năstase.
Un studiu publicat de curând (2023) arată că populaţia de urs brun în România este estimată a fi între 7.536 şi 8.093 de exemplare. Densitatea medie este 11 exemplare la 100 de kilometri pătraţi… Imens! Din date publice, judeţele cu cele mai multe probleme provocate de urs în ultimii patru-cinci ani: Braşov, Harghita, Prahova, Argeş, Bacău. (H.D.R.)
ț-i se face scarba cand vezi cretini care dau vina pe animale !
Ț-i
Nu dau vina pe tine
1 gretin