Dîncu aruncă o posibilă bombă. Se repetă scenariul crizei de guvern din...

Dîncu aruncă o posibilă bombă. Se repetă scenariul crizei de guvern din 2009?

0 63

Fostul ministru Vasile Dîncu a făcut azi o declarație politică fierbinte, la B1TV, care deschide drum scenariului repetării scandalului din anul electoral 2009, cînd PSD a fost aruncat peste bordul guvernării de către PDL fix înaintea perioadei electorale, lăsînd partidul lui Băsescu la butoanele alegerilor și contribuind poate decisiv la a doua victorie a președintelui.
De regulă, vara, în vacanță, se fac evaluări, este mai mult timp, și în septembrie se discută despre activitatea miniștrilor. Noi avem, și noi, și partenerii noștri liberali, cu siguranță că la începutul lui septembrie avem întâlniri cu grupurile parlamentare, cu Guvernul, în care se fac analize nu numai la activitatea parlamentară, dar și la activitatea Guvernului, se fac programul legislativ și programul executiv pentru toamnă (…).
Este foarte blând cu miniștrii, din când în când îi atenționează, ar putea să fie chiar mai dur, dar cu siguranță că s-ar putea să vedem în această toamnă și remanieri”, a spus Vasile Dîncu, referindu-se la premierul Marcel Ciolacu.
Să reamintim pe scurt ce s-a întmplat în anul alegerilor prezidențiale 2009, cînd la guvernare se afla alianța PDL-PSD, cu Emil Boc premier.
În toamna acelui an, în septembrie, Boc a informat coaliţia despre intenţia de revocare a ministrului de Interne, Dan Nica, căruia i-a făcut mai multe reproșuri, inclusiv o declarație referitoare la pregătirea unor fraude pentru alegerile prezidenţiale, prin metoda turismului electoral.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a anunțat la rîndul lui că social-democraţii au decis să-şi reafirme sprijinul politic pentru Nica. Mai apoi, și președintele PSD, Mircea Geoană informează public despre susținerea lui Nica și refuză să discute cu Băsescu despre acest aspect.
Scandalul escaladează de la o oră la alta, de la o zi la alta; finalmente , miniștrii PSD demisionează în semn de protest față de remanierea lui Nica, iar PDL numește miniștri interimari pedeliști pe posturile vacante. Organizarea alegerilor prezidențiale revine exclusiv PDL, al cărui candidat pierde.
Revenind la anunțul lui Dîncu, de remarcat că situația generată de o eventuală remaniere de către Ciolacu a unor miniștri liberali – în mod cert contestată de aceștia – ar veni pe un teren încă mai mlăștinos decît cel din 2009, pentru că acum avem și alegeri parlamentare concomitent cu prezidențialele, iar asta înseamnă un nou guvern.
Ce sens, ce utilitate ar avea înlocuirea unor miniștri nu cu multe săptămîni înaintea formării noului guvern emanat din alegerile din 1 decembrie?
Porcul guvernamental nu se îngrașă în ajun de Crăciun, noii miniștri nu ar apuca nici să învețe unde e toaleta ministerului și ar trebui să își facă bagajele după alegeri.
Deci, singura consecință a unei asemenea remanieri care, repetăm, nu are cum să țintească doar miniștri PSD, e provocarea intenționată a unui conflict în coaliție care să poată duce la o evoluție similară celei din 2009 și cu rezultate identice:
PSD, singur la butoanele organizării alegerilor parlamentare și prezidențiale, cu toate avantajele care pot decurge de aici.

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob
Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.