Guvernul pune bazele dispariției cash-ului. Se închid trezoreriile
Firmele, PFA-urile și persoanele fizice care desfășoară o profesie liberală nu mai au acces în trezorerii pentru plata obligațiilor bugetare. Ministerul Finanțelor a decis ca toate plățile de acest gen să se facă doar prin virament bancar, motivând, halucinant, că este periculos să umbli cu bani cash pe străzi. Adoptarea unei astfel de prevederi vine în contextul în care din 2.162.647 contribuabili activi, 954.236 nu dețin conturi bancare.
Guvernul a făcut un pas important spre momentul dispariției banilor cash. Deocamdată, măsura se va aplica doar persoanelor juridice, însă este o chestiune de timp până când aceasta se va extinde și la persoanele fizice.
Potrivit modificărilor Codului de procedură fiscală aduse de Ministerul Finanțelor, contribuabilii/plătitorii persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică și persoane fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent, vor fi obligate să plătească taxele și impozitele, precum și orice alte sume care se încasează în conturile deschise la unitățile trezoreriei statului, doar prin decontare bancară sau card bancar.
„Prin această măsură se are în vedere determinarea contribuabililor/plătitorilor de a folosi conturile bancare în relația cu statul, întrucât aceste categorii de contribuabili datoreaza bugetului general consolidat sume semnificative de obligații, iar plata în numerar la unitățile trezoreriei statului nu este recomandată, existând numeroase riscuri pe timpul deplasării până la sediul acestora”, motivează Ministerul Finanțelor.
Pe de altă parte, prin reglementarea plafoanelor aferente operațiunilor în numerar, potrivit Legii nr. 70/2015, cu modificările și completările ulterioare, aceste categorii de contribuabili își rulează sumele de bani prin conturile bancare, astfel că și plata obligațiilor fiscale/bugetare se va realiza utilizând disponibilitățile bănești pe care le dețin în aceste conturi, susține ministerul. Același minister semnalează încă că, din cei 2.162.647 contribuabili activi, 954.236 nu dețin conturi bancare.
Se pune de o MONITORIZARE TOTALĂ
O altă modificare importantă adusă Codului de procedură fiscală este instituirea obligativității certificatelor de atestare fiscală, ori de câte ori are loc un transfer al dreptului de proprietate asupra unor bunuri reprezentând clădiri și terenuri, atât de către proprietarul bunului, cât și de către persoana căreia i se transferă dreptul de proprietate.https://236833e941c3c851ecccfcd9f516c55d.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html
De asemenea, s-a reglementat faptul că dacă proprietarul înregistrează obligații fiscale/bugetare restante, în certificatul de atestare fiscale se menționează acordul organului fiscal central de a se realiza operaținea de înstrăinare a bunului, și se indică contul în care se vor vira sumele aferente achitării obligațiilor fiscale/bugetare datorate de către proprietar.
Astfel, înainte de autentificarea actului de înstrăinare a dreptului de proprietate, notarul va verifica existența dovezii plății obligațiilor fiscale/bugetare în contul indicat de organul fiscal central.
Prin această măsură, statul are în vedere să prevină periclitarea colectării creanțelor bugetare, prin condiționarea realizării tranzacțiilor de înstrăinare a bunurilor imobile, de achitarea obligațiilor fiscale/bugetare restante datorate de proprietar.
În situația în care transferul dreptului de proprietate se realizeaza prin donație, caz în care nu există un preț de înstrăinare prin care să se asigure recuperarea obligațiilor fiscale/bugetare datorate de proprietar, se impune ca realizarea unui astfel de transfer al dreptului de proprietate să fie condiționată de achitarea anticipată a obligațiilor fiscale/bugetare restante, întrucât persoanele implicate pot uzita de această modalitate pentru ca proprietarul să nu achite obligațiile pe care le datorează, se arată în proiectul de act normativ.
Sechestru pe bunurile cumpărate
Totodată, dacă persoana careia i se transferă dreptul de proprietate înregistrează obligații fiscale/bugetare restante, notarul public va trimite organului fiscal central o copie a actului de proprietate autentificat.
Astfel, în funcție de comportamentul fiscal al persoanei căreia i s-a transferat dreptul de proprietate asupra bunului, organul fiscal central poate dispune măsuri asigurătorii în cazul în care aceasta nu achită obligațiile fiscale/bugetare restante în termen de 15 zile de la comunicarea somației.
Sursa: activenews.ro
Nu mai am acces în trezorerie, nu mai plătesc!