Ziua Internationala a Marii Negre
Ziua de 31 octombrie a fost desemnata ca „Ziua Internationala a Marii Negre”, in anul 1996, cand toate cele sase tari riverane au semnat Planul Strategic de Actiune pentru Marea Neagra. Acest plan contine cel mai cuprinzator set de strategii si politici initiate pentru salvarea si reabilitarea uneia dintre cele mai poluate mari ale lumii. De atunci, organizatia neguvernamentala Mare Nostrum marcheaza an de an, prin diferite activitati, Ziua Internationala a Marii Negre, avand convingerea ca pastrarea unui mediu curat nu este o simpla dorinta in tabara ecologistilor. Prin aceste actiuni se urmareste constientizarea publicului larg pentru ca cetatenii sa adopte un comportament pozitiv si responsabil fata de mediul marin si costier
In perioada 29 octombrie – 4 noiembrie 2007, ONG Mare Nostrum va desfasura o serie de activitati dedicate Zilei Internationale a Marii Negre.
Principalele activitati vor fi: plaje curate – elevii din localitatile litorale, cu sprijinul voluntarilor Mare Nostrum, vor strange deseurile de pe de plaje, apoi vor completa un chestionar despre tipurile de deseuri adunate; Concursul National pentru Presa Scrisa de Mediu (editia a V-a). Jurnalistii din presa locala si centrala vor trimite articole despre cele mai noi probleme ale Marii Negre, sau care promoveaza frumusetile Marii Negre, peisajele si biodiversitatea ei, actiuni pentru conservarea acestora, etc.
Scrisori de la Marea Neagra
Anul acesta, concursul va celebra in acelasi timp si personalitatea marelui poet antic Publius Ovidius Naso, de la a carei nastere se implinesc 2050 de ani. De aceea, concursul se va intitula „Scrisori de la Marea Neagra”, parafrazand titlul ultimei sale mari lucrari Epistulae ex Ponto.
Cele mai reusite fotografii vor fi prezentate publicului in cadrul unei expozitii al carei vernisaj va avea loc in data de 31 octombrie 2007, in incinta Bibliotecii Judetene Constanta.
Laura Moise