Dafin (Laurus nobillis)

Dafin (Laurus nobillis)

0 254

Legende si mituri au aparut de-a lungul timpului, inca dinainte ca marii campioni de la Jocurile Olimpice din 776 i. Hr. sa fie incoronati cu coroane de foi de dafin. Cu mii de ani in urma, discipolii greci purtau o coroana de foi de dafin pentru recunoasterea meritelor. De aici provine si cuvantul bacalaureat – cel care poarta lauri. Frunzele de dafin raspandesc un miros puternic, intepator, avand un buchet cald si aromat care se simte imediat ce frunzele sunt rupte. Florile sunt masculine si feminine, cresc pe copaci separati. Sunt de culoare galbena care se transforma in fructe rotunde si negre, asemanatoare cu maslinele, care contin doar o samanta.



  1. Parti utile: Frunzele si fructele. Frunzele se culeg de pe ramurile tinere in timpul verii, dupa care se usuca. Cand sunt uscate, frunzele isi pastreaza aroma puternica, putand fi folosite oricand. Frunzele de dafin trebuie uscate incet, dupa ce sunt culese, ferite de razele solare, pentru a retine uleiul aromat. Fructele se culeg cand se coc, in octombrie si noiembrie. Se folosesc la obtinerea unui ulei numit unt de dafin, care este folosit in uz extrn ca unguent.
  2. Utilizari medicinale:

    • Este stimulent digestiv
    • Are proprietati carminative, diaforetice, expectorante, antispasmodice in colici, detoxifiante.
    • Foarte util in indigestii, balonari
    • Frunzele de dafin sunt de asemenea utile in febra, sinuzite, reumatism.
    • Frunzele de dafin indeparteaza raceala si gripa fiind utile in laringite, bronsite, astm si tuse. Pot fi aplicate si exterior – pe gat si piept sub forma de cataplasme sau frectie cu ulei natural in care sau macerat frunze de dafin.
    • Uleiul de dafin are proprietati antiseptice.
    • In uz extern este un unguent pentru dureri reumatice, luxatii si vanatai.
    • Betie, intoxicatii, otravire – 20-30 de frunze de dafin oparite cu o cana de apa si lasate la infuzat 20 de minute sunt un vomitiv si antitoxic redutabil. Se bea dintr-o data intreaga cantitate preparata, efectul de eliminare fiind foarte prompt.
    • Digestie grea (atonie digestiva) – Se pun in mancaruri 1-2 frunze de dafin. Se face tratament vreme de o luna cu cate trei frunze de dafin pe zi, mestecate pe stomacul gol, cate una dimineata, la pranz si seara. In ulcerele bucale si alte inflamatii.
    • Raguseala, pierderea vocii, infectii ale gingiei – Se pun 10 frunze de dafin intr-o cana de apa clocotita. Se lasa la racit, dupa care se fac gargara si clatiri ale gurii cu acest preparat. Tratamentul este mai eficient daca este repetat de trei ori pe zi.
    • Gripa, bronsita – Se pun coaja de la o portocala si 4 frunze de dafin intr-un litru de apa. Se lasa la macerat 4 ore, dupa care se filtreaza totul si se bea pe stomacul gol in mai multe reprize (in loc de apa). Acest preparat scade febra, elimina durerile de cap si ne ajuta sa ne refacem rapid

  3. Preparate:

?         Infuzie: Puneti 5-10 g de frunze uscate la 1 l itru de apa clocotita, lasati sa infuzeze 10 minute, filtrati si beti 2-3 cani pe zi


?         Infuzie, alt mod: se face dintr-un amestec de 4 frunze de dafin si 8 g coaja de portocal la 200 ml apa in clocot. Se lasa 15 minute apoi se strecoara si se indulceste. Bun pentru gripa, bronsita.


?         Unt de dafin: aplicati pe zona afectata de 2-3 ori pe zi conform indicatiilor de pe eticheta.


?         Fumigatii: frunze de afin puse pe jaratic dau camerelor un miros placut aromatic si alunga insesctele.


?         Macerat: se pun fructe sau frunze de dafin zdrobite intr-o cantitate de untura proaspat topita. Se lasa sa macereze timp de 24-28 ore apoi se stoarce. Se foloseste aceasta alifie pentru ungerea articulatiilor dureroase, in reumatismul cronic, paralizie etc.


Precautii:


?         Deoarece in doze mari este vomitiv, dafinul trebuie pus in cantitati mici in mancare, fiindca s-ar putea sa consumati hrana cu placere, dar sa o dati afara imediat. Exista persoane care nu suporta  nici cantitati mici de dafin.


?         Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa evite dozele medicinale de dafin.


?         Daca folosirea untului de dafin va creaza reactii alergice, apelati urgent la un medic specialist in medicina plantelor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.