PSD-eii chemați să-și mai clarifice lucrurile pentru Congresul din ultima parte a...

PSD-eii chemați să-și mai clarifice lucrurile pentru Congresul din ultima parte a lunii august

0 47

Consiliul Politic Naţional al PSD desfășurat astăzi(viner 9 august) avea de lămurit mai multe aspecte legate de candidaturile din interiorul formaţiunii, majorarea numărului de vicepreşedinţi, detalii organizatorice pentru Congres (24 august).

Candidatura pentru Cotroceni
Marcel Ciolacu întrebat la sediul central al PSD dacă îşi va anunţa colegii referitor la alegerile prezidenţiale, respectiv dacă va candida, a spus: „O să fie o discuţie, e normal”. Statul prevede mult mai multe lucruri față de o simplă „întrebare”.
„Am intrat în zona statutară. Astăzi aprobăm care sunt condiţiile să te înscrii, care sunt condiţiile pentru partid, cum mergem cu moţiune la candidaturile în interiorul partidului, o să vin cu o echipă…” a declarat Ciolacu, aducându-și aminte de Statut.
Pentru a lămuri situația lui Mircea Geoana, care nu mai este de mult timp membru PSD, Ciolacu a adăugat că nu a existat până acum nicio solicitare din partea unui independent să candideze din partea PSD.
A fost o discuţie în interior, am avut cu colegii mei această discuţie. Cu toţii am lăsat această portiţă deschisă.
Până in acest moment, şi am intrat pe ultima sută, nu a existat nicio solicitare a unui candidat independent să candideze din partea PSD”,
a arătat Ciolacu, întrebat dacă ar putea exista o schimbare de regulament în privinţa posibilităţii înscrierii candidaţilor independenţi.
Ciolacu a anunțat ca va face un anunț legat de o eventuală candidatură după ce va avea o discuție cu fiecare șef de filială. O măsură care îi va permite pe lângă clarificări și un blocaj pentru Geoană care ar putea corupe una sau mai multe filiale social-democrate pentru susținerea candidaturii sale.

Noi vicepreședinți pentru liniștea lui Ciolacu
Ciolacu, cu gândul ca va câștiga alegerile prezidențiale, încearcă să-și „securizeze” partidul de la eventule deviații față de actula linie.
Normal că doresc şi schimbări în această echipă, de aceea am dorit să o extindem cu patru vicepreşedinţi pe domenii, fiindcă au trecut două rânduri de alegeri – locale şi europarlamentare – şi e normal să ţin cont de acest lucru”, a declarat liderul PSD, înaintea reuniunii.
În acest moment, PSD are patru vicepreşedinţi pe domenii de activitate şi încă opt pe regiuni. Vor fi create încă patru noi posturi pentru „tinerii de viitor ai partidului”: Alfred Simonis, viitorul preşedinte al CJ Timiş, Gheorghe Şoldan, cel care l-a învins pe Gheorghe Flutur la şefia CJ Suceava, şi Rareş Hopincă, viitorul primar al Sectorului 2. Al patrulea post va fi ocupat probabil de Marian Neacşu, unul dintre oamenii de încredere ai premierului Ciolacu.
Introducerea celor patru oameni de încredere nu se poate face fătă modificarea Statutului PSD.
„…modificarea statutului în sensul în care să existe patru vicepreşedinţi suplimentari pe zona de specialităţi de competenţe. Vor fi opt în zona aceasta, opt în zona regiunilor, doi prim-vicepreşedinţi, preşedintele, secretarul general al partidului şi preşedintele Consiliului Naţional în conducerea care va fi aleasă”, a mai precizat, vineri, Lucian Romaşcanu.

Congresul din august aduce schimbări.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a anunţat că preşedintele partidului va fi votat electronic, pe telefonul mobil, în baza unui cod QR pe care fiecare delegat îl va primi pe spatele legitimaţiei.
Vom avea o premieră la acest congres, se va vota preşedintele electronic pe telefonul mobil, în baza unui cod QR individual, pe care îl va primi fiecare delegat pe spatele legitimaţiei de delegat.
Pe acel QR se va avea acces şi la documentele partidului şi când se deschide sesiunea de vot se va vota acolo.
În rest, depunerea moţiunilor până pe 22 august, pentru alegerea preşedintelui partidului.
Nu avem, cum v-a spus şi domnul preşedinte Ciolacu, niciun fel de înscris până în acest moment din zona independentă. Orice este posibil, dar se pare că este suficient de puţin probabil. (…)
Trebuie o mică condiţie
(pentru candidatură, n.r.), să aibă susţinerea unei filiale a partidului. Este singurul lucru. În rest, să aibă o declaraţie pe proprie răspundere că îndeplineşte toate condiţiile”, a explicat purtătorul de cuvânt al PSD.
Întrebat de ce votul va fi unul electronic, o invenție „brevetată” de Adrian Nastase în anul 2004, Lucian Romaşcanu a spus:
Pentru că, din experienţa trecută, votul fizic însemna câteva ore la câteva mii delegaţi cât vor fi acolo. Numărarea însemna alte câteva ore, iar lucrările efectiv după alegere şi, mă rog, după ce se stabilea rezultatul final, s-ar fi desfăşurat cu foarte puţină lume în sală, cum s-a întâmplat de fiecare dată. Este un vot secretizat.
Nu se ştie cine a votat ce. Este asigurată această secretizare de aplicaţia respectivă care ne-a fost prezentată astăzi.
Nu avem niciun fel de problemă în această direcţie, iar acest vot se va închide în 15 minute cu rezultat cu tot, ceea ce lasă timp la dispoziţie pentru lucrări”.

Adică totul este cât se poate de clar – nu conteză cine votează, nici cine numără votul, ci cine transmite datele… STS-ul să trăiască.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.