VOTUL UNINOMINAL – remanierea clasei politice!
Proiectul legii pentru introducerea votului uninominal a luat-o pe un drum fara intoarcere, nu mai poate fi oprit nici daca sunt inundatii sau alte calamitati, asta ca sa-l parafrazam pe presedintele Traian Basescu. Guvernul a decis – va fi vot uninominal si isi asuma raspunderea in fata Parlamentului. Traian Basescu a semnat decretul pentru referendumul promovarii cam aceluiasi proiect de lege. Daca pana acum nu aveam nimic, iata ca acum avem totul pentru a ne aseza intr-o pozitie de start pentru reformarea clasei politice romanesti.
Amendamente cat sa …blocheze Guvernul!
Grupurile parlamentare, cu exceptia PD si PRM, au inaintat peste 100 ?de amendamente (o informatie de ultima ora arata ca s-au depus 113 propuneri n.r.), toate vor trebui analizate de reprezentantii executivului. Numarul cel mai mare de amendamente depuse revine grupurilor parlamentare ale PSD.
Au depus aceste amendamente toate grupuri parlamentare, cu exceptia PD si PRM. Amendamentele „sunt de toate felurile”, dupa cum declara un oficial, sunt ?amendamente de fond, sunt amendamente tehnice (de tehnica legislativa) etc.
Ministrul pentru relatia cu Parlamentul a precizat ca pana luni la pranz Guvernul va stabili care dintre amendamente vor fi incluse in proiectul de lege pe care si-l asuma Premierul Calin Popescu Tariceanu in fata Parlamentului.
„Desigur ca aceste amendamente sunt primite si analizate cu toata responsabilitatea si vor fi desigur si amendamente acceptate. Pot sa va spun insa, pentru ca Guvernul si-a asumat raspunderea pe o lege care priveste schimbarea sistemului electoral, ca nu vom putea accepta amendamente care schimba fondul ei. In rest, toate celelalte, in masura in care ajuta la constructia legii, vor fi acceptate” a declarat Mihai Voicu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul.
Conform promisiunii facute de executiv, pana la pranz (luni n.r.) va fi depusa si lista cu sinteza amendamentelor indiferent ca au fost admise sau respinse. Dat fiind timpul foarte scurt in care a trebuit sa fie analizate (ultima depunere de amendamente fiind sambata la pranz), este posibil ca o parte dim amendamente sa nu poate fi bine analizate si integrate in textul legii. Se retine testul pe care trebuie sa-l treaca Guvernul, astfel incat toate amendamentele facute sa fie analizate si cuprinse sau nu, in textul final pentru care isi asuma raspunderea Guvernul.
Remanierea clasei politice!
La ora 16 parlamentarii se vor afla fata in fata cu Guvernul, cu premierul Tariceanu, pentru pasul decisiv in promovarea proiectului de lege care va permite „remanierea clasei politice”.
Dupa asumarea raspunderii, partidele parlamentare au trei zile la dispozitie pentru a depune o motiune de cenzura asupra acestui proiect de lege.
Daca un asemenea demers nu este initiat sau motiunea de cenzura nu trece de Parlament, proiectul de lege se considera adoptat si merge spre promulgare la presedintele tarii.
Seful statului are dreptul sa retrimita legea inapoi la Parlament in vederea reexaminarii. Aceasta solicitare adresata legislativului poate fi intarziata pana la momentul organizarii referendumului pe tema votului uninominal.
Oricum legal, Parlamentul nu are obligatia sa tina cont de rezultatul consultarii populare. Desi Constitutia spune insa, la articolul 2, ca „poporul isi exercita suveranitatea nationala inclusiv prin referendum”.
Este greu de presupus, ca in razboiul dintre cele doua palate, Cotroceniul sa boicoteze promovarea legii. Nu trebuie uitat ca presedintele Basescu este in stare de multe surprize, astfel incat sa-si vada orgoliu materializat si implicarea in campania electorala efectiva.
Pentru a ilustra prapastia dintre cele centre de putere, ramanem la ce spunea Tariceanu despre cele doua variante de vot uninominal: „sistemul de vot majoritar cu doua tururi de scrutin priveaza 50% din populatie de a putea fi reprezentata in Parlament”.
Speram ca nimeni nu va risca un razboi deschis.
Horia D.R.