Marcel Ciolacu, de la Muntele Atos până la Văratec, confirmă… „Nu sunt...

Marcel Ciolacu, de la Muntele Atos până la Văratec, confirmă… „Nu sunt moldovean!”

2 47

Înainte de preluarea postului de premier al Guvernului României, conform rotativei stabilite în coaliție, l-am putut vedea pe Marcel Ciolacu mergând la Muntele Athos să se închine. Vizita cu pricina a stârnit in țară fel de fel de comentarii. Cele malițioase n-au fost deloc puține….
La sorocul amintit, preluarea mandatului de prim ministru de catre Marcel Ciolacu, din partea PSD, a fost asociată cu un alt orizont de așteptare.
Cu toate acestea, „țopăiala administrativă” a rămas aceeași, ca în mandatul predecesorului liberal Nicolae Ciucă. Urmarile acesteia se zăresc cu ochiul liber… Iată câteva!
Între altele, deficitul bugetar excesiv a crescut constant, acum fiind aproape de 7% din PIB, fapt pentru care am primit un „cartonaș galben” de la Bruxelles.
Prin Foaia de parcurs adresată Guvernului de la București, suntem obligați să adoptăm, până la 15 octombrie a.c.. măsurile necesare pentru înjumătățirea deficitului bugetar în următorii trei ani, aplicabile, fară derogări, de la 1 ianuarie a anului 2025.
Totodată, datoria publică a României a atins cota alarmantă de 52% din PIB, statul român fiind obligat să se împrumute pentru acoperirea cheltuielilor curente de funcționare.
Inflația la cinci luni din acest an a urcat lejer la 5,4%, cu estimări de creștere în perioada următoare.
Preturile urcă vertiginos și par de neoprit!
Tandemul format de deficitul comercial și de cel al contului curent nu pare defel strunit fără reforme structurale. realizate „la sânge”…
Încasările la bugetul de stat sunt cele mai mici din UE, cu acel firav procent de 27%, cheltuite preponderent cu salariile și pensiile celor din sistemul public. Mediul economic este bulversat „in extenso” cu acele peste 340 de modificări fiscale operate doar in ultimul an și jumătate!
Falimentele și intrările în insolvență au devenit fapte cotidiene în proporții alarmante…
Acum, cu puțin înainte de Congresul PSD, în care va fi desemnat și candidatul partidului pentru Cotroceni, premierul Marcel Ciolacu se va afla la Mănăstirea ‘Varatec”, minunat așezământ monahal ce a găzduit-o, cândva, și pe Veronica Micle… Despre rostul acestui pelerinaj, n-avem a spune nimic, fiind o treabă mai delicată, greu de deslușit!
Cercetăm, însă, cu mare interes sensul unei declarații recente a lui Paul Stănescu, secretarul general al PSD, rostită cu un zâmbet ușor malefic: „Dacă Marcel Ciolacu se va hotărî să intre în cursa pentru Cotroceni, va trebui să își asume toate riscurile!”.
Care sunt acestea?
Va cugeta președintele PSD asupra acestora la Văratec?
După puțina mea pricepere, înclin să cred că Marcel Ciolacu a „recepționat” amenințarea străvezie, încastrată în declarația vicleană a lui Paul Stănescu, și, prin urmare, nu va fi dispus să riște totul pe o singură carte…
Firea sa e una alunecoasă, cu urme vizibile de „alcov bizantin„, nicidecum dispusă „să prindă hotărât taurul de coarne„!Pe cale de consecință, e destul de probabil că președintele PSD, Marcel Ciolacu, atent la cursele ce i se intind la tot pasul, nu va intra în competiția prezidențială.
Și că va pune in operă instituția unui „candidat independent” susținut de PSD!
Cu miza previzibilă, desigur, de a păstra șefia Execaautivului și după apropiatele alegeri generale… Puterea e mai vârtoasă la palatul Victoria, nu? La Cotroceni, dincolo de aparențe, aceasta aduce mai mult a fudulie…

PS: Pelerinajul la Varatec al lui Marcel Ciolacu poate trimite, desigur, și la o altă conotație: să îndrepte rumoarea stârnită in spațiul public cu acea nesăbuită afirmație rostită, nu demult ,,de acesta: „Nu va bateți joc de mine… Nu sunt moldovean!”

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.