Cel mai mare atac la intimitatea noastră – fondatorul platformei TELEGRAM arestat la Paris!
Arestarea lui Pavel Durov este cel mai mare atentat la viața privată. Nu, nu e absolut nicio exagerare în ceea ce spun. Nu-mi dau seama ce-a căutat Durov în Franța – în condițiile în care nu cred că-i erau necunoscute acuzațiile care i se aduc – dar cert este că acum se află într-un centru de detenție și absolut toată infrastructura pe care a construit-o este în pericol.
Probabil nu știți, dar în Franța este ilegal inclusiv să criptezi un document. Dacă-l criptezi și nu oferi poliției parola de decriptae, atunci chestiunea se poate lăsa cu pușcărie. Grav pentru Durov este că mai e și cetățean francez(altă tâmpenie pe care nu-mi dau seama de ce a făcut-o!).
Pentru a face treaba, francezii l-au arestat și-l acuză de absolut tot ce e posibil în lună și-n stele: trafic de persoane, pedofilie, trafic de droguri, conspirație, fake news s.a.m.d.
Dacă s-a făcut o anumită infracțiune prin intermediul platformei Telegram, atunci Durov e de vină! Că așa-i în democrație: dacă nu mergi pe șipcă, stăpânul îți dă cu șipca-n cap.
Momentul este unul cât se poate de critic. De ce, probabil nu știți, dar vă dau eu informația în exclusivitate: Telegram e folosit ca platformă de comunicații sigură între ucrainenii care vor să se predea rușilor.
Pînă acum negocierea se făcea printr-un canal radio, dar nu era absolut nimic sigur, deoarece ucrainenii organizau ambuscade. De aceea a fost preferat Telegram. Întrucât criptarea sa este foarte puternică, SBU nu e capabil să decripteze mesajele în timp real, cu tot ajutorul NSA. Astfel, se trezesc cu numeroși soldați care, în loc să lupte pe front, se predau salvându-și astfel viața. În aceste condiții, arestarea lui Durov devine o parte esențială a luptei ucraineanoamericano-ruse.
În acest moment Durov e amenințat cu 20 de ani de pușcărie pentru acuza halucinantă că nu a „moderat” conținutul platformei sale, după modelul dorit de Franța&UE.
Ce înseamnă moderare?
Accesul autorităților la un „buton magic” prin intermediul căruia să poată vedea ceea ce se petrece în orice convorbire de pe platformă. Inclusiv în cele criptate, după modelul WhatsApp(unde orice milițian poate avea acces la orice resursă).
Ceea ce doresc în realitate autoritățile occidentale este accesul „master” la Telegram. Și, cel mai probabil, asta e miza care i se flutură acum lui Durov în față: „ori ne dai acces acum la platformă, ori intri în pușcărie și totul se duce de râpă”. De fapt nici nu e greu de înțeles de ce totul se duce de râpă: Telegram, cu tot succesul său, este un serviciu gestionat de doar 30 de oameni, iar Durov este atât director cât și designer al serviciului, vizionar, programator, project manager s.a.m.d.
Inactivarea sa prin intermediul unei pușcării de lungă durată va avea ca efect prăbușirea întregii platforme. Ca să nu mai vorbim despre riscul penetrării prin strecurarea acolo a unui intrus servind interesele NATO.
Dincolo însă de speculațiile legate de conflictul din Ucraina, ceea ce trebuie să înțelegeți este că atacul asupra Telegram nu este unul izolat. El survine unor atacuri de dată recentă asupra a numeroase servicii din dark web care erau folosite pentru comunicații.
Poate fi pus în context și cu extrădarea lui Kim Dotcom, care pregătea o platformă de comunicații sigure, după modelul pus în practică la partajarea fișerelor. Ceea ce înseamnă că urmează ca peste întreg mediul electronic de comunicații să se întindă precum o pecingine spectrul supravegherii și al cenzurii!
Planul terorii globale, instaurate cu forța, nu a fost abandonat niciodată, iar ceea ce vedem acum, cu arestarea absolut aberantă a lui Durov, este o piatră de kilometraj extrem de avansată. În zilele următoare vom vedea dacă Telegram-ul va crăpa.
Chiar și dacă va continua, va fi extrem de puțin probabil să mai fie sigură, mai ales după ce Durov a dat față cu diavolul francez.
Autor: Dan Diaconu
Sursa: trenduri.blogspot.com
Nota
Mesajele schimbate prin intermediul aplicației Telegram sunt criptate, ceea ce înseamnă că pot fi citite doar pe dispozitivul care le trimite și pe cel care le primește, dar aceasta nu este o setare implicită pentru toți utilizatorii. Diferența majoră dintre Telegram și alte platforme ce oferă servicii similare precum WhatsApp este dimensiunea grupurilor de utilizatori. WhatsApp limitează la 1.000 numărul de utilizatori ce pot fi asociați unui grup, în timp ce pe Telegram pot fi până la 200.000 de utilizatori într-un grup.
Într-un comunicat Telegram se arăta că: „…aproape un miliard de utilizatori la nivel global folosesc Telegram ca mijloc de comunicare și ca sursă de informații vitale”. În iulie, Durov anunța că Telegram a ajuns la 950 de milioane de utilizatori activi lunar. Aplicația este foarte populară în Rusia și Ucraina, fiind folosită și de grupurile pro-democrație din Iran și Hong Kong.