Sarbatorile populare ale lunii noiembrie (I)

Sarbatorile populare ale lunii noiembrie (I)

0 173

Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil (Napustitul aretilor) – 8 Noiembrie
Sfintii Arhangheli sunt ingeri cu aripi si sabii care iau sufletele oamenilor atunci cand acestia mor si le conduc pe lumea cealalta, in rai sau in iad, in functie de pacatele fiecaruia.
Sf. Arhanghel Gavriil este cel care a dat Maicii Domnului vestea nasterii pruncului Iisus si tot el este cel care stapaneste ciuma, ca si Sf. Haralambie.
Sf. Arhanghel Mihail este mai des intalnit in traditiile romanesti. El este cel care ia sufletele oamenilor, stand la capatul bolnavului daca acesta va muri si la picioare, daca acesta va scapa de boala si va continua sa traiasca. Din cauza faptului ca este mai tot timpul plecat, Sfantul nu sta in Rai decat de Vinerea Mare si de Paste.
Dupa o legenda, Mihail ar fi fost initial un om simplu, casatorit cu o fata frumoasa pe nume Stancuta. Dupa casatorie insa, fata s-a transformat intr-o femeie rea, iar pentru rabdarea pe care Mihail ar fi avut-o fata de aceasta, Dumnezeu l-a facut sfant. Se zice si ca sfantul si-ar fi pierdut un ochi in timpul unor certuri cu Stancuta. De aceea, moartea ar fi pe jumatate oarba, luand si sufletele unor oameni mai tineri.
Tot in aceasta zi se amesteca berbecii (aretii) cu oile, in scopul imperecherii. Se pregateste si o turta („turta aretilor”) care se arunca intre oi si daca aceasta cade cu fata in sus, este un semn ca oilor le va merge bine atunci cand vor fata.

Sf. Mina (Sarbatoarea talharilor) – 11 Noiembrie
Sf. Mina este protectorul celor carora le sunt furate diverse lucruri. De aceea, in aceasta zi fetele si femeile se duc la biserica si aprind lumanarile la celalalt capat, pentru ca in acest fel sa se intoarca lucrurile pierdute, dar si dragostea flacailor.
Sf.Mina este si cel care ii apara pe calatori de hoti.

Martinii de Toamna – 12-14 Noiembrie
Ca si Martinii de Iarna si Martinii de Toamna se celebreaza timp de 3 zile, ca patroni ai ursilor si pentru protectia vitelor impotriva lupilor. Cele doua sarbatori se gasesc la 40 de zile dupa si respectiv inaintea Craciunului.
Sarbatoarea (Sf. Ioan Milostivul) era tinuta si pentru a se proteja vitele de serpi si de lupi.
In aceasta zi, se putea prezice vremea dupa pieptul gainii taiate. Daca pieptul era gros, urma o iarna grea.

Lasatul Secului de Craciun – 14 Noiembrie
Duminica a 25-a dupa Rusalii
De Lasatul Secului, familiile petreceau cu multa mancare si bautura si se tragea cu pusca.

Filipii de Toamna – 14 Noiembrie
Filipii de Toamna sunt tinuti de femei. Acestea nu au voie sa lucreze, fiindu-le permis doar sa faca mancare.
Acum incepe perioada imperecherii lupilor, care va dura pana la Filipii de Iarna.

Sf. Mc. Mărturisitori Gurie, Samona ÅŸi Aviv; †) Cuviosul Paisie de la NeamÅ£ – 15 Noiembrie
Inceputul Postului Craciunului

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.