S-a găsit o finanţare de 200 milioane de lei pentru implementarea Programului DigiLocal!
Pe data de 19 septembrie se va lansa Programul DigiLocal cu cca/ 1.000 beneficiaride, primării şi consilii judeţene și o finanţare de 200 milioane de lei de la bugetul de stat. În funcţie de solicitări, programul poate fi extins în cursul anului viitor la 2.000 de beneficiari. Cel mai interesant aspect al acțiunii este inițiativa Autorității pentru Digitalizarea României care va pune gratuit la dispoziţia administraţiilor locale un model standardizat de site. Și astfel se va putea rezolva unul din cele mai supărătoare si obositoare probleme relaționarea digitală cu administratia publică de pe la noi.
Nu înțelegem de ce nu au fost introduse în „Program” și prefecturile, instituția care ar trebui să lucreze permanent cu cu administratia publică locală.
Din spusele ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, acest program, prin care administraţiile locale vor primi vouchere digitale cu valori cuprinse între 75.000 şi 250.000 de lei, „va fi cea mai simplă aplicaţie pentru o finanţare guvernamentală făcută în ultimii 34 de ani”.
„Am lansat un program extrem de important pentru digitalizarea administraţiei publice locale, pentru 1.000 de primării şi consilii judeţene din România.
În data de 19 septembrie, se vor depune, începând cu ora 11,00, aplicaţiile pentru vouchere digitale: de la 75.000 de lei pentru o primărie de comună, 125.000 de lei pentru o primărie de oraş, 175.000 pentru o primărie de municipiu şi 250.000 pentru un consiliu judeţean.
Va fi cea mai simplă aplicaţie pentru o finanţare guvernamentală făcută în ultimii 34 de ani, va dura sub un minut ca primăriile să se înscrie acolo, urmând doar ca, după ce sunt selectate, să intre în procesul de transmitere a unor documente, pentru a ne asigura vă vom avea un limbaj comun (…).
Vom interconecta tot ce înseamnă servicii publice de la nivel local, într-un limbaj tehnic comun”, a spus ministrul.
Bogdan Ivan a explicat că 30% din valoarea voucherelor se poate folosi pentru achiziţionarea de componente hardware (calculatoare, servere, device-uri) iar restul de 70%, pentru migrarea datelor spre un site standardizat al administraţiei locale, care să corespundă cerinţelor actuale (să permită înregistrarea unor solicitări online şi acces online la Registrul Agricol, să aibă module plăţi online), dar şi pentru partea de securitate cibernetică.
Vlad T.