Armurariu(Silybum marianum)

Armurariu(Silybum marianum)

0 278

Se poate intalni si sub alte denumiri : armurar, armurarii, crapusnic, scaiul Sfintei Marii, scai pestrit. Planta prefera terenurile bogate in minerale si putin nisipoase.


La noi in tara creste in zone mai calde, cum ar fi Dobrogea, Oltenia, sudul Moldovei, Subcarpatii Sudici. Gasim in prezent semintele de armurariu in magazinele de specialitate sub forma de ceai sau preparate sub forma de tinctura. Inainte de a cumpara ceaiul de armurariu, uitati-va cu atentie la termenul sau de valabilitate, pentru ca este o planta cu principii active foarte sensibile si care se degradeaza puternic in timp.



  1. Partile utile: Frunzele si semintele.

?        Frunzele se culeg la sfarsitul verii. Se usuca si apoi se maruntesc. Din frunze se fac pulberi care pot fi folosite la preparare de infuzii.


?        Semintele se culeg toamna, se usuca si se transforma in pulberi, extracte uscate si chiar tincturi.


?       Pentru marirea eficacitatii in tratamentele afectiunilor biliare se pot asocia cu alte plante cum ar fi anghinarea.



  1. Utilizari medicinale : are proprietati antioxidante pentru protejarea ficatului.

?         Hepatita virala A, B si C


?         Icter, insuficienta hepatica


?         Ciroza hepatica


?         Diskinezie biliara, litiaza biliara


?         Otravire cu ciuperci toxice – se consuma vreme de 10 zile din cat mai multa infuzie combinata de armurariu.


?        Alcoolism – se fac cure de trei saptamani, cu doua saptamani de pauza, cu infuzie combinata de armurariu, din care se bea un litru pe zi. Armurariul nu diminueaza depedenta de alcool, insa ajuta la refacerea ficatului.


?         Psoriazis – se aplica o data pe zi o cataplasma cu pulbere de seminte de armurariu, pe locurile afectate. 


?         Adjuvant in cancerul de piele – o data la doua zile, se pun cataplasme cu pulbere pe zona bolnava. Suplimentar, se face un tratament intern, asa cum vom vedea in capitolul special dedicat bolii canceroase.



  1. Preparate :

?         Infuzie : 1 lingurita de frunze maruntite uscate al o cana de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze timp de 10 minute, apoi se strecoara si se consuma 3 cani de ceai pe zi inainte de mase. 


?        Infuzia combinata -se prepara astfel: o lingurita de pulbere de seminte de armurariu se lasa la macerat ?n 100 ml apa rece, de seara pana dimineata, dupa care se filtreaza. Maceratul se pune deoparte, iar pulberea ramasa se opareste cu 150 ml apa clocotita, se acopera vasul aproximativ 20 de minute, dupa care se filtreaza si se combina cele doua solutii. Se  consuma3 cani pe zi, inainte de cele trei mese principale.


?        Cataplasma 2-3 linguri de pulbere fin macinata din seminte de armurariu se amesteca cu apa calduta pentru a forma o pasta ce va fi aplicata extern pe locurile afectate. Se leaga deasupra un tifon curat, cataplasma fiind mentinuta astfel timp de minimum 2-3 ore.


?         Tincura.  Se adminstreaza cate 20 – 30 picaturi de 3 ori pe zi, diluate in 50 ml de apa fierbinte, sau la recomandarea medicului. Se poate administra in cure prelungite.


Precautii :



  • Poate provoca reactii alergice- trebuie oprita administrarea preparatelor.
  • Nu se recomanda femeilor insarcinate sau care apalteaza.


 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.