La a noua ediție, Alpin Film Festival aduce, la Brașov, nume mari din lumea muntelui
– 50 de invitați de renume, 41 de filme spectaculoase, 25 de evenimente conexe fac parte din programul celui mai important festival de cultură montană –
Brașovul va fi gazda, pentru a noua oară, celui mai important festival internațional de film montan din țara noastră, Alpin Film Festival, eveniment care aduce în orașul nostru o selecție de 41 de filme spectaculoase, invitați din lumea muntelui: alpiniști, regizori de filme, artiști plastici și fotografi, care au în comun iubirea pentru munte.
Pe lângă cele două competiții de film, cea internațională și cea românească, acest festival mai găzduiește și o proiecție de filme, unele câștigătoare ale unor premii importante, expoziții, dezbateri, activități și ateliere dedicate muntelui.
Ca de fiecare dată, Primăria Brașov este partenerul acestui eveniment și cofinanțează acest eveniment.
,,A noua ediție vine cu o agendă încărcată de evenimente. Nu doar sălile de cinema vor fi pline, vom avea expoziții, vom avea muzică montană, vom avea discuții, dezbateri, vom avea echipa care a ajuns pe Everest anul acesta. Toate acestea fac parte din cel mai important eveniment de cultură montană, iar Brașovul este și trebuie să rămână cel mai important centru de sporturi montane din România. Mă bucur că avem foarte mulți invitați de marcă și îi invit pe toți brașovenii să se bucure și să guste un pic din toate aromele pe care le are de oferit acest festival”, a spus primarul Allen Coliban.
Cinematografia este elementul central al acestui festivalul, printre highlight-urile acestei ediții fiind filme premiate la festivaluri internaționale prestigioase, precum și producții românești și străine foarte noi.
,,Și la această ediție puteți găsi filme extraordinare. Deschidem festivalul cu filmul A new kind of wildernss, care a câștigat premiul juriului la Sundance, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume, la Reduta, astăzi la ora 19.00, și închidem festivalul cu filmul Full circle, care a câștigat Banff, cel mai mare festival de film de munte din lume. Sâmbătă dimineața, de la ora unsprezece, la Reduta, vă așteptăm la Cireșarii. Am reușit să aducem o copie restaurată. Am găsit și cireșari, oameni care au jucat în acel film, ceea ce mi se pare extraordinar. Este un eveniment complex, sunt 41 de proiecții. Pe lângă competiția internațională, avem o competiție românească de filme, cu un film care e foarte așteptat și a cărui premieră va fi la noi ,,Apa și talpa”, despre gașca nebună de la Tășuleasa, acei sportivi care au alergat toată Via Transilvanica, un film extraordinar făcut de Mircea Gherase. Toate filmele pe care le avem sunt deosebite și cei care vor veni se pot bucura de ele la Cinema Modern și la Reduta”, a precizat Dan Burlac, directorul festivalului.
Ca de fiecare dată, Alpin Film Festival completează programul cu o serie de evenimente conexe care au un numitor comun, iubirea față de munte.
Piața Sfatului, Centrul Cultural Apollonia, Centrul cultural Reduta, parcul Titulescu, sunt doar câteva din locurile în care puteți face cunoștință cu muntele sub diferite forme: expoziții de fotografie, pictură și grafică, conferințe și dezbateri, inclusiv cu cei doi alpiniști români care au escaladat în acest an Everestul, Maria Dănilă și Adrian Ahrițculesei, și cu cel mai important alpinist în ascensiunile de iarnă, Alex Tixkon, un turn de cățărare pentru copii, dar și concerte de muzică de munte, exerciții de orientare în alergare, ateliere de cățărare la Pietrele lui Solomon și cursuri de yoga.
,,Ca element de noutate, anul acesta am adus în Piața Sfatului, una din cele mai premiate expoziții din lume de fotografie, The Climber, a unuia dintre cei mai importanți fotografi, Jim Herrington, care este prezent la Brașov. Ca să vă dați seama de dimensiunea acestei expoziții, ea vine de la Bilbao, de la Muzeul Peggy Guggenheim. Avem cu cei de la Forona, în zona pietonală din parc, Fauna, o expoziție foto extraordinară, iar la Apollonia avem expoziția artistului brașovean Dorin Crețu, care expune în orașul natal după 40 de ani”, a completat Dan Burlac.
De asemenea directorul festivalului a vorbit și despre conferințele din acest an, pe care le consideră deosebite: Unde-s cabanele? și Munții lui Carol Lehmann, care se vor desfășura la Muzeul sportului și turismului montan, dar și conferința de la Centrul Multicultural al Universității Transilvania – Avem carte de munte și aventură.
Accesul la toate evenimentele și activitățile din cadrul Alpin Film Festival 2024 este gratuit. Programul complet și toate detaliile organizatorice sunt disponibile pe www.alpinfilmfestival.ro.
Alpin Film Festival este cofinanțat de Primăria Brașov prin ghidul dedicat evenimentelor culturale, valoarea alocată din bugetul local fiind de 111.500 de lei.
D.D.