„Calea sigură” ce ni se promite… La braț cu „onoarea și credința”!
Dacă luăm de bune „poveștile” politicienilor români despre „mărețele” lor realizări, am putea crede că suntem în Arcadia… Cu deosebire acum, în preajma alegerilor legislative și prezidențiale!
Ca să revenim pe pământ, noi, cetățenii României, va trebui sa căutăm informații reale și corecte în documentele furnizate de anumite instituții ale statului, cum este, de pildă, Curtea de Conturi a României.
Într-un raport al acesteia, pentru perioada 2014-2021 ,se menționează că inundațiile au produs pagube materiale de aproape 9 miliarde de lei.
Pe cale de consecință, Guvernul a acordat peste 3 miliarde lei din fondul de intervenție sau fondul de rezervă.
Pana în actualul an de grație, credeți că s-a schimbat temeinic ceva?
Același raport menționează că, din cele 2013 baraje existente în Romania in 2021, doar
# 983 aveau autorizație de funcționare în condiții de siguranță,
# 221 aveau autorizație de funcționare expirată și că
# 809 nu au fost autorizate niciodată.
Pe lângă acestea, se menționează că 121 de baraje sunt in paragină, pentru care nu exista sau nu este cunoscut proprietarul sau administratorul legal.
Din ultima categorie face parte și proiectul abandonat de la Câmpia Covurlui, din judetul Galați, cel care putea prelua cele peste 200 de milioane de metri cubi de apă care au făcut ravagii prin câteva comunități din zonă acum câteva zile.
Să amintim că amenajarea barajului cu pricina a fost demarată în 1975. Suprafata acestuia, conform proiectului, ar fi avut peste 1.000 de hectare și, cu apa acumulata aici sezonier, s-ar fi putut iriga mai bine de 60.000 de hectare.
Sistemul hidrotehnic din care făcea parte a fost estimat la cca. un miliard de dolari.
Pe șantier, lucrau peste 1.000 de utilaje și vreo 6.000 de muncitori, plus soldați și pușcăriași.
In 1989, acest obiectiv era realizat în proporție de 75%. Urma să fie dat în folosință în 1992…
Din nefericire, totul a rămas de izbeliște din motive ușor de deslușit…
Și au rămas îngropate în pământ sute de milioane de dolari și s-a irosit munca a mii de oameni de aproape un deceniu și jumătate!
Ce s-a putut fura a dispărut ca prin farmec…
Cu atâta nepricepere de-a lungul multor ani postdecembriști, „ciclonul Boris” cel buclucaș a curmat vieți și a distrus comunități fără opreliști, cum numai în România se poate întâmpla! Așa e „calea sigură” ce ni se promite… La braț cu „onoarea și credința”
…Sunt sloganele de campanie ale prezidențiabililor celor două partide politice majore care sunt răspunzătoare, alternativ sau împreună, de guvernarea țării vreme de aproape trei decenii și jumătate!
Doritoare, desigur, să fie din nou „la butoane” pentru încă un mandat!
PS: În hora guvernărilor neputincioase, s-au prins, de-a lungul anilor, toți actorii politici mai importanți din România…
Și nu se pot fofila de răspunderi!
Toma Pirau
NOTA
In foto Barajul Movileni din jud. Galați.