Filipii de toamna

Filipii de toamna

0 180

In traditia populara romaneasca, incepand cu 10 noiembrie sunt celebrati? Filipii de toamna, perioada ce marcheaza sezonul de imperechere a lupului. Cine tine Filipii isi apara casa de foc, stricaciuni, serpi, strigoi, dar, mai ales, de pagubele produse de lupi. Numarul Filipilor de toamna si perioada lor de sarbatorire, cate un Filip pe zi, difera de la zona la zona, de la sat la sat, si chiar de la gospodarie la gospodarie. Insa, in general, femeile sunt cele care tin aceasta sarbatoare. Se crede ca haitele de lupi sunt conduse de Filipul cel Mare, iar lupoaicele, pentru a nu ramane sterile, cauta carbuni aprinsi in cenusa aruncata, pentru a-i manca. Oamenii incercau sa previna inmultirea exagerata a lupilor si sa fereasca vitele de aceste fiare salbatice prin mai multe masuri de precautie: nu se scotea gunoiul din casa in care lupii ar fi putut gasi cenusa si carbuni aprinsi, nu se pronunta cuvantul lup, erau sistate activitatile de prelucrare a lanii (torsul, tesutul) si a pieilor de animale, nu se spalau rufe, se lega, in mod magic, gura lupului prin inclestarea dintilor de la pieptenii de scarmanat lana, se tinea post etc. Credinte legate de Filipii de toamna sunt consemnate in Sudul si Estul Romaniei (Moldova, Bucovina, Muntenia, Dobrogea si Oltenia).


In luna noiembrie exista un grup de mai multe zile inchinate lupului, care poart? generic numele de Filipii de Toamna: „Ziua lupului”, Gadinetii (12-16 noiembrie), Filipul cel Schiop (21 noiembrie) si se termina cu Sf Andrei (30 noiembrie) care este considerat si ,,stapan al oilor”.


?


Obiceiuri, traditii, superstitii


• Se serbeaza cu nelucrare contra lupilor, ca acestia sa nu vatame turmele de oi, de vite, dar nici pe oameni.


• Filipilor de Toamna li se mai spune si Dragostitele, pentru ca in aceste zile se indragostesc lupii, iepurii etc. pentru imperechere.


• Filipii apara casa de rele, iar pe copii ii apara de primejdii si nenorociri.


• La aceasta sarbatoare nu se matura, nu se da gunoiul afara, nu se toarce, nu se macina, nu e bine sa deschizi ferestrele fiindca se deschide gura lupului. Nu se da nimic cu imprumut.


• Se tine pentru apararea vitelor de paduchi.


• Strigoii care umbla in aceasta zi nu vor mai avea nicio putere asupra celor ce vor pazi aceste zile cu nelucru.


• Copiii nu trebuie sa manance boabe de porumb, fiindca fac „bubatul”.


• Barbatii pot lucra orice, numai gauri cu sfredelul sa nu dea, ca le fura lupul vitele.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.