Ce va lăsa în urmă acest gălăgios an superelectoral?

Ce va lăsa în urmă acest gălăgios an superelectoral?

0 43

Candidații pentru Cotroceni și Parlament se întrec în a-și lauda fiecare „calul”, respectiv proiectele despre ce vor face și vor drege pentru țară dacă vor fi aleși.
Realitățile cotidiene, însă, se încăpățânează să nu fie în concordanță cu aprecierile optimiste ale celor aflați la „butoanele guvernării’ de ani buni.
Astfel, într-o analiză recentă a companiei Coface, specializată în evaluarea mediului de afaceri,se menționează deteriorarea problematică a acestuia în primul semestru al lui 2024. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut,în România au fost radiate peste 45.000 de firme, cu 34,38 % mai multe.
Pentru aceeași perioadă din acest an,aproaoe 3.700 de companii au intrat în insolvență, în creștere cu 8,32% față de 2023.
Cea mai accentuată deteriorare s-a înregistrat în grupul companiilor cu o cifră de afaceri de peste 5 milioane de euro, în rândurile cărora insolventele, în primul semestru din acest an, au atins o cotă de 73%, comparativ cu primul semestru din 2023.
Complementar, de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, aflăm că, în primele 6 luni ale lui 2024, au fost înființate cca. 68.000 de firme noi, cu 12 % ai puține față de același interval din 2023.
Pe acest fond, în conformitate cu informațiile furnizate de Institutul National de Statistică pentru luna august 2024, nu e de mirare că avem parte de creșterea ratei șomajului la 5,5 %,cu 0,1% mai mare decât în luna iulie.
In cifre absolute, numărul total al șomerilor, înregistrați în luna august, a fost de 452.300 de persoane
O situație mai încurcată o reprezintă, conform aceleiași surse, rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor (cu vârste între 15-24 de ani), cu o extensie de 23,2 %.
Experti ai domeniului pun această situație pe inadecvarea pregătirii forței de muncă la cerințele pieței din țara noastră și pe panta descendentă, de moment, a economiei românești.
Unitatile de formare profesionala, de la școlile de meserii până la cele de nivel universitar, par a fi decuplate, în prea multe cazuri, de la nevoile economiei și vieții sociale reale, din care pricină absolvenții acestora nu-si găsesc prea lesne un loc de muncă într-o piață concurențială… „România educată”, iată, suspină și din pricina unor astfel de neajunsuri!
Țări importante din UE, acum, sunt aproape de o recesiune tehnică.
Mai bine de 70% din exporturile României sunt orientate spre Vestul european, de unde comenzile sunt în scădere, fapt care atrage după sine o comprimare accentuată a comerțului României cu această zonă. Repercursiunile asupra mediului nostru de afaceri pot aduce multe și spinoase probleme in viitorul apropiat…
Cu un astfel de decor, ilustrat de cifre cu vârf și îndesat, am îndoieli serioase că leadership-ul politic din România este în stare să înțeleagă pericolele mari și multe care ne așteaptă după „colțul” acestui gălăgios an superelectoral !
Cu sau fără meditații la Economie….

PS:
Să dea Domnul să nu am dreptate!

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.