Un fugar udemerist, care opt ani şi jumătate a stat în Ungaria,...

Un fugar udemerist, care opt ani şi jumătate a stat în Ungaria, pe loc eligibil pe listele asociației-partid!

0 43

În şedinţa de la începutul acestei săptămâni Consiliului Reprezentanţilor Uniunii (CRU), UDMR şi-a desemnat, candidaţii pentru alegerile parlamentare din acest an, iar fostul deputat şi secretar de stat pentru minorităţi Marko Attila va avea un loc eligibil pe lista din judeţul Mureş.
„Pentru alegerile parlamentare, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, în primul rând am decis despre mandatul de deputat care revine diasporei interne, comunităţilor maghiare din acele judeţe care n-au reprezentare parlamentară. În 2016, UDMR a luat decizia prin care asigurăm un loc eligibil într-un alt judeţ pentru aceste comunităţi. În anul acesta am asigurat un loc în judeţul Mureş, locul trei va fi candidatul diasporei interne, şi competiţia internă a fost câştigată de Marko Attila, cu 15 voturi. Am avut o decizie destul de dificilă, pentru că toţi candidaţii care s-au prezentat pentru această competiţie internă sunt candidaţi buni, sunt candidaţi eficienţi”,
a declarat, după şedinţa CRU, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond.
Pentru a evita concurența și o posibilă ratare a pragului electoral între UDMR, Alianţa Maghiară din Transilvania şi Forţa Civică Maghiară s-a stabilit un acord de înțelegere pentru listele comune. „(…) în condiţiile acestui acord, judeţul Harghita, locul 5 la Camera Deputaţilor, şi judeţul Covasna, locul 3 la Camera Deputaţilor, le vom asigura câte un loc eligibil pentru reprezentanţii acestor două partide”, a mai spus Csoma Botond.

Pe listele UDMR se află Marko Attila, întors în primăvara anului trecut în ţară, după o perioadă de peste 8 ani în care a fost fugit în Ungaria, în urma unor dosare realizate de parchetarii de la DNA. Fost membru al comisiei Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), el a fost condamnat în anul 2014, împreună cu ceilalţi membri ai comisiei, la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care s-a hotărât restituirea Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe.
În aprilie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat, printr-o sentinţă definitivă, în ultimul dosar, în care fusese condamnat în primă instanţă de Curtea de Apel Bucureşti la o pedeapsă cumulativă de cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. Bilanț final – în trei dintre cele cinci dosare în care a fost inculpat de DNA a fost achitat, iar alte două au fost clasate. (V.T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.