În Statul Eșuat ceva e putred în… sferele decizionale de rang înalt!

În Statul Eșuat ceva e putred în… sferele decizionale de rang înalt!

0 90

Că la noi, la nimeni!
Mai bine de o duzină de competitori doresc să ajungă la Cotroceni pentru a se instala pe fotoliul mult râvnit de acolo. Despre circul acestei curse, îi lăsăm pe alții să comenteze! Mai importantă și presantă este o altă chestiune: „foamea” după bani a statului român…
Cum reformele structurale au fost ocolite de multă vreme de către guvernanți, ne-am trezit cu niste deficite in cascadă care sufocă societatea in extenso.
Incapabil de a-și eficientiza aparatul, statul român nu este in stare să colecteze veniturile din taxe și impozite,atât de la agenții economici cât și de la populație. Evaziunea fiscală e in floare.
În disperare de cauză,guvernanții se împrumută la greu cu niste dobânzi cămătărești și apelează chiar la amnistie fiscala pentru a mai strânge vreo 5-6 miliarde amărâte de lei până la sfârșitul acestui an financiar.
Dilematică de-a dreptul este, însă, atitudinea Guvernului României privind utilizarea mai eficientă a resurselor financiare alocate prin PNRR.
Fonduri nerambursabile și granturi la o dobândă simbolică,în total vreo 29,5 miliarde de euro.
Doar 30% dintre acestea au fost accesate până în acest moment, deci cu o treime sub media europeană de 41-42%… Încurcate sunt și socotelile cu recenta cerere de plată, a treia, a României…
Cele cca. 2,8 mld.de euro sunt în stand-by la Bruxelles din pricina numirilor neconforme efectuate de guvernanți în conducerea companiilor cu capital de stat din sectorul energetic.
Este vorba despre „vacile cu lapte” din sistemul public, respectiv Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz și Transelectrica, unde au fost numite persoane nepotrivite iar procedurile de selecție au fost derulate „pe sprânceană”… Pentru posturi retribuite cu mult peste salariul presedintelui țării!
Persoanele numite sunt din categoria „clientelarilor de lux” ai coaliției de guvernare PSD-PNL, fapt pentru care Executivul României refuză cu obstinație să modifice Legea 111/2016 și să rezilieze contractele persoanelor considerate incompatibile de către Comisia Europeană.
Dacă s-ar rezilia contractele amintite, compensațiile acordate persoanelor vizate s-ar ridica, după evaluările expertilor,la cel mult 5-6 milioane de euro.
Menținând persoane incompatibile în posturile de conducere din unitățile energetice numite, Guvernul României riscă blocarea a 500 de milioane de euro din cererea a treia de plata din PNRR aflată acum în evaluarea departamentului de profil al Comisiei Europene.
Pe fondul agitației electorale extrem de colorate la care asistăm cotidian, sunt extrem de puțini cei care se întreabă asupra motivelor pentru care decidenții politici ai momentului sacrifică interesele țării pentru „o mână” de privilegiați ai puterii….
De departe, se vede că ceva e putred în sferele decizionale de rang înalt: cum să se renunțe la o jumătate de miliard de euro nerambursabili in situația financiară disperată in care se află România?
Despre așa ceva, prezidențiabilii noștri, mai cu seamă cei proveniți din ograda Coaliției, tac apăsat și se fac că plouă…
De ce, oare?

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.