Săptămîna analfabetului funcțional și ipocrizia liberalilor

Săptămîna analfabetului funcțional și ipocrizia liberalilor

1 47

Săptămîna tocmai încheiată nu a dus lipsă de evenimente, dar de departe cel care a făcut cele mai multe valuri a fost legat de dezastruoasa prestație a candidatului Nicolae Ciucă la emisiunea lui Măruță.
Iar reacțiile stîrnite au devoalat nu doar părerea proastă de care se bucură intelectul fostului premier în ochii românilor, ci și imensa ipocrizie a liberalilor!
Care s-au repezit în bloc să îl apere pe analfabetul funcțional care se vrea președinte de țară europeană, uitînd că acum puțini ani sportul lor preferat era vînarea gafelor Vioricăi Dăncilă.
”Onoare, respect, predictibilitate”, ne-a informat candidatul Ciucă la PRO TV că ar fi calitățile pe care le are Ciolacu, dar îi lipsesc lui însuși. Stupefiat, realizatorul emisiunii a încercat să-l ajute să depășească gafa, dar generalul s-a ținut pe poziție mai ceva decît la Nassyria. De aici, concluzia multor observatori că politicianul efectiv e analfabet funcțional după manual, adică citește, dar nu înțelege.
În fapt, prea puțini au observat că Ciucă e și incult, dat fiind că substantivul ”respect” nu definește o calitate, cel mult ”respectabil” sau ”respectuos”. De altfel, Ciucă a dat recital de prostii în toată regula: întrebat fiind pe cine s-ar baza într-o situație grea a spus că doar pe el, apoi pe tot partidul, iar ulterior ne-a informat că toată lumea îl bîrfește pe la spate.
După emisiune, Ciucă i-a făcut proști pe toți cei care l-au ironizat, susținînd pe Facebook că nu au înțeles ironia lui ”cu tîlc”. Apoi a tras o raită la DCNews, unde a vorbit de căderea IFN în loc de FNI și a slobozit o serie de alte perle.
Precum ”Am ajuns la vîrsta la care voința îmi depășise inteligența și am putut să mă las de fumat” și ”Nu fac greșeli din acestea neforțate”. Ori că ”Cel mai ușor lucru este să vii și să gestionezi situații de criză”. Sau că ”Decizia sau situația care a generat această hotărîre a fost cea prin care la Curtea Constituțională s-a luat acea decizie”.
Pe măsură ce se comentau gafele generalului în spațiul public, liberalii aliniau forțele menite să-l apere. Ba că nu a înțeles întrebarea, ba că a fost o glumă prea subtilă pentru înțelegerea vulgului șamd.
Niciunul nu a admis că președintele lor, care susține că nu vrea să fie un președinte ”din acesta, jucătoriu” a zbîrcit-o și gata, la urma-urmei a greși e omenește.
Interesantă atitudine la partidul care a depus energii imense acum cîțiva ani în identificarea și sancționarea nemiloasă a gafelor premierului PSD Viorica Dăncilă.
Preşedintele PNL de atunci, Ludovic Orban, a mers pînă la a cere interzicerea vizitelor externe ale premierului Dăncilă pe motiv că ”riscă să dinamiteze relaţiile internaţionale ale României”, în contextul în care Dăncilă încurcase capitala Muntenegrului cu capitala Kosovo.
În aprilie 2018, susținători ai PNL ieșiseră efectiv în stradă, la Cluj Napoca, la un miting de protest față de menținerea în funcție a Vioricăi Dăncilă: “Cerem demisia premierului Dăncilă care nu știe să lege două vorbe și face gafă după gafă. Ne face de rușine în Europa și s-a dovedit incapabilă să execute mandatul și la un nivel mediocru”, susțineau protestatarii.
În iunie, altă tragedie înfierată de liberali: Dăncilă spusese ”Banca Monetară” în loc de ”Banca Mondială”. Putea provoca o nouă criză financiară la nivel mondial, nu-i așa?
Apogeul s-a atins în iulie, cînd deputatul PNL Ovidiu Raețchi a făcut un bilanț exhaustiv al gafelor Vioricăi Dăncilă, pe care s-a repezit să-l dea publicității. Nu mai puțin de 40 de bucăți
„Dăncilă este Bulă al anilor 20-20. La un an de guvernare, gafele ei vor depăși oficial numărul bancurilor cu Bulă de pe vremea lui Ceaușescu. Spre deosebire de Dăncila, Bulă era, totuși, inofensiv și simpatic”, scria, pe Facebook, Raețchi.
Și începea pomelnicul:
În cadrul unei ședințe de guvern, a spus 20-20 în loc de 2020; a spus de șase ori „imunoglobină” în loc de „imunoglobulină”, în timpul unei ședințe a Executivului; la întîlnirea cu premierul Benjamin Netanyahu, singurul răspuns pe care premierul Dăncilă a știut să-l dea la o întrebare în limba engleză din partea omologului israelian a fost: “He, he”; Dăncilă nu a învățat în engleză formula de adresare către Suveranul Pontif, rostind: “Sfinția Voastră, I am very glad for this opportunity”; a spus că „Orice om îi este teamă de o plîngere penală”; a spus că ”REDUCEM DEMOCRAȚIA… ăăă… reducem birocrația” în timpul unei ședințe de guvern; ori “Sunt trei stadioane care deja se fac: Dinamo, Rapid și… Giulești”; i-a uitat numele premierului eston Juri Ratas în cadrul declarațiilor oficiale; și a mai spus că “Această dezinformare este pur și simplu o minciună!” – afirmație în Parlament; sau “Majorările de prețuri s-au diminuat”; sau ”criticile aduse Guvernului de către Opoziția PARLAMENTARĂ”; și i-a vorbit premierului portughez despre provocările UE care vor apărea “prost” Brexit; în cadrul acelorași declarații, Dăncilă a spus că a mai vorbit și despre dezvoltarea relației “privilegiate” dintre România și Portugalia; într-un interviu acordat la Bruxelles, Dăncilă a declarat că au vorbit despre “abuzul în serviciu”; într-o ședință de guvern a pronunțat de trei ori “Boing” numele companiei “Boeing”; și a spus „Educația și sănătatea cetățeanului sunt PREMORDIALE”.
După cum se vede – nu că Dăncilă nu ar fi fost o artistă a gafelor – liberalii au aplicat standarde atît de înalte încît o sancționau și pentru o singură literă lipsă ori greșită.
Iar cînd spun asta cei care ne-au dat președintele ”peroadă” înseamnă mult.
Liberalii au devenit, în timp, imuni la gafe de exprimare ale liderilor de nivel înalt. Mai ales cînd sunt de ai lor.
Nu au rîs cînd premierul Ciucă a vorbit despre ”miliarde de euro pe care trebuie să-i accesionăm”.
Ori cînd a postat pe Facebook din greșeală poze care conțineau date secrete ale MApN. Sau cînd l-a omagiat pe ”Ivan Patzachin”. Ori cînd a încurcat-o pe Alina Gorghiu cu Roberta Anastase. Sau cînd a declarat-o pe Ursula von der Leyen ”președintele Consiliului Europei”. Ori cînd ne-a anunțat, triumfător, că ”am reușit anul acesta să atragem peste 11.000 de euro pentru investiții”. Sau cînd ne-a informat, senin, că, așa cum se știe foare bine, în România nu se produce motorină.
Liberalii nu au sărit de indignare nici cînd Ciucă ne-a informat că ”Ianca este al doilea cel mai mare județ din județul Brăila”, iar apoi a încurcat și județul Brăila cu orașul Ianca, vorbind despre faptul că „sunt aici edilii comunelor și orașelor din Ianca”. Cu altă ocazie, premierul Ciucă ne-a dat asigurări că ”a discutat și cu industria”.
Acum zece ani am decis să nu urmez niciun curs de comunicare publică, pentru că la acel moment m-am gîndit că nu voi fi niciodată un politician. Încă îmi păstrez acea decizie”, spunea Ciucă în 2017.
Am zice că nici acum nu e tîrziu, ba chiar ar fi o mare urgență în cazul celui care a epuizat fondul lexical al României de litere ”Ă” pentru următorii 10 ani.

P.S. Ca să nu fim acuzați de malițiozitate, acest material nu se vrea un mare atac la adresa candidatului PNL. Doar ”un atac miculuț”.

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob
Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.