Alte modificări la Codul Rutier au trecut de Senat

Alte modificări la Codul Rutier au trecut de Senat

0 14

Perioada de valabiitate a permiselor de conducere se modifică
Un proiect de lege recent adoptat de Senat la începutul acestui an preconizează o modificare semnificativă în acest sens. Conform noilor reglementări, valabilitatea permisului auto pentru șoferii în vârstă va fi redusă. În cazul șoferilor trecuți de 80 de ani, valabilitatea permiselor scade și mai mult. În prezent, în România, valabilitatea permisului de conducere este de 10 ani pentru toți șoferii, fără distincție de vârstă.
Modificările fără a fi fundamentate pe o realitate statistică, legată de accidente, dar care fac o referire vagă la „specialiști” sunt eplicate prin faptul că șoferii care au trecut de 70 de ani ar trebui să efectueze mai des controale medicale. „S-a propus ca testele de stabilire a aptitudinii de a conduce să fie introduse cu o anumită frecvență, după vârsta de 70 de ani. De exemplu, dacă se poate impune un control medical sau un chestionar de autoevaluare. Scopul este de a reduce numărul de șoferi care nu sunt apți să conducă și de creștere a siguranței rutiere”, se arată în propunerea Comisiei Europene..
Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, B1 şi BE, deținute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă este de 5 ani”, se stabilește prin noua lege.
În paralel, această modificare a legii prevede majorarea valabilității permisului auto la 15 ani, în cazul șoferilor celorlalți conducători auto, care dețin un permis Categoria AM, A1, A2, A, B, B1, și BE.
Legea se află, în prezent, în dezbaterea Camerei Deputaților, care e for decizional. (H.D.R.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.