Se confirmă. Regenerabilele nu au schimbat nimic. Emisiile de CO2, în creștere...

Se confirmă. Regenerabilele nu au schimbat nimic. Emisiile de CO2, în creștere accelerată

0 6


Tranziția verde dă rateuri. Emisiile cresc!
Cu toată creșterea capacității globale a regenerabilelor, în special a fotovoltaicelor, emisiile de CO2 continuă să se majoreze în ritm accelerat. Sigur e greu de măsurat acest lucru, dar rațional lucrurile nu au cum să stea altfel.
Asociația Internațională a Energiei semnalează că ritmul energiei curate nu ține pasul cu nevoia de energie, astfel că producția din surse clasice a continuat să înregistreze niveluri foarte ridicate.
În timp ce țările dezvoltate și-au redus consumul de energie cu 0,5% pe an în ultimul deceniu, în economiile emergente și în curs de dezvoltare (85% din populația lumii), cererea de energie a crescut cu aproximativ 2,6%/an.
Ultimul raport al Asociației Internaționale a Energiei (IEA) atrage atenția că, pe baza politicilor de astăzi, emisiile globale de dioxid de carbon vor atinge vârful în curând, iar lipsa unei scăderi accentuate va duce la o creștere a temperaturilor medii globale cu 2,4°C până la sfârșitul secolului, cu mult peste obiectivul Acordului de la Paris, de a limita încălzirea globală la 1,5°C.
Deci cei de la IEA ne spun pe șleau – strângeți „cureaua energetică”. Desigur asta este valanil pentru fraeri (europeni) care ne bagă, pe noi în recesiune pentru ca ei să-și atingă obiectivele globaliste. Vezi și tabelul de mai jos la ce costuri a a energiei electrice s-a ajuns.
Între 2010 și 2023, capacitatea globală de producție energie din fotovoltaice a crescut de 40 de ori și puterea eoliană de șase ori, cu creștere concentrată în China, Uniunea Europeană, Statele Unite și Japonia. În același timp, tehnologii de energie regenerabilă mai mature s-au extins, de asemenea, capacitatea de bioenergie crescând de 2,5 ori și hidroenergia, de 1,4 ori.

Capacitatea de energie nucleară a fost în general stabilă în această perioadă. În ciuda acestor câștiguri, creșterea producției de energie curată nu a ținut pasul cu cererea globală de energie electrică, susține IEA.
Producția globală din surse de electricitate cu emisii scăzute, inclusiv toate tehnologiile de energie regenerabilă, nucleare, combustibili fosili cu captarea carbonului, hidrogen și amoniac, a crescut cu 4.800 TWh din 2010 până în 2023, dar generarea globală de energie electrică a crescut cu aproape 8.400 TWh. Producția globală de energie pe cărbune a crescut cu aproape 2.000 TWh (+23%) din 2010 până în 2023, iar producția pe gaz a crescut cu peste 1.700 TWh (+36%).
Ca urmare, emisiile de CO2 din sectorul energiei electrice au crescut cu 20% pe parcursul perioadei, crescând de la 11,4 gigatone (Gt) în 2010 la 13,7 Gt în 2023, se arată în raportul IEA.
Explozie a consumului
În economiile emergente și în curs de dezvoltare (reprezentând aproape 85% din populația lumii), cererea de energie a crescut cu aproximativ 2,6%/an în ultimul deceniu – principalii factori fiind creșterea populației, creșterea economică și producția industrială, în timp ce în țările cu economii dezvoltate, cererea totală de energie a scăzut cu o medie de 0,5%/an în ultimul deceniu.
În mai multe piețe emergente și economii în curs de dezvoltare, sursele cu emisii scăzute nu au fost capabile să țină pasul cu creșterea globală a cererii de energie electrică între 2018 și 2023, ceea ce a dus la utilizarea sporită a cărbunelui și a gazelor naturale pentru a produce energie.

China, deși este liderul pieței globale în implementarea tehnologiilor de energie curată, inclusiv fotovoltaic, eolian, hidro și nuclear, producția de energie pe cărbune a crescut cu peste 20% și pe gaze naturale, cu 40% în ultimii cinci ani. India și Indonezia au crescut puterea energiei regenerabile cu 40% și, respectiv, peste 50% în ultimii cinci ani, dar de la un punct de plecare scăzut, însă utilizarea continuă a combustibililor fosili în sectorul energetic a crescut, de asemenea, semnificativ.
Având în vedere nivelul ridicat de dependență de cărbune în ambele țări, planurile lor pe termen scurt pentru tranziții la energie curată și pe termen lung angajamentele de a atinge emisiile nete zero sunt de o importanță crucială”,
precizează IEA.

Perturbări ale piețelor
Tendința generală de creștere a concentrării ofertei de petrol și gaze și creșterea dependenței de import au un potențial crescut de perturbare a piețelor. Asia a devenit punctul central pentru comerțul global cu petrol și gaze: acum importă de două ori mai mult petrol decât Europa și a depășit Europa la importurile de gaze naturale.
China, cel mai mare importator din lume, își va crește dependența de importurile de petrol de la aproximativ 75% astăzi, la mai mult de 80% până în 2050, semnalează IEA.
Tendințe similare sunt proiectate pentru India, unde dependența de gaze naturale va crește de la 50% astăzi, la aproape 75%.
Între timp, Asia de Sud-Est, care este în prezent un exportator net de gaze naturale, devine importator net înainte de 2030.
Revenind la noi, românii au ajuns sa platească cea mai scumpă energie din Europa. Și asta în situația în care avem o Centrala atomică la Cernavodă, avem montate panouri solare ce depășesc puterea instalată din sursă atomică, avem gaze naturale și petrol, avem o rețea hidrografică unică în Europa pe care sunt montate echipamente de producție energie electrică… La acestea avem și o clasă politică… repetentă, ce ne-a dat pe mâna „băieților deștepți”.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.