Au fost mituiți miniștri și generali MApN pentru achiziționarea sistemului Patriot?

Au fost mituiți miniștri și generali MApN pentru achiziționarea sistemului Patriot?

0 59

PATRIHOȚ – Mega-scandal în SUA complet „acoperit” în România!

Producătorul rachetelor Patriot a fost prins că a mituit oficiali militari străini din ţări neprecizate şi că a păgubit Pentagonul prin umflarea preţurilor echipamentelor sale militare şi fraude în contracte.
Autorităţile americane au fost interesate doar de partea a doua şi, ciudat, n-au vrut să ajute partenerul strategic cu nişte date pentru lupta anti-corupție, păstrând discreţie despre ce cumpărători au fost mituiţi.
Ca într-o mare democraţie capitalistă, totul s-a încheiat civilizat cu un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Firma Raytheon a acceptat să plătească o amendă onorabilă de „peste 950 de milioane de dolari”. Astfel, cercetările se opresc şi directorii Raytheon au garanţia că nu vor fi purtaţi în cătuşe prin faţa camerelor, ca în ţările bananiere, şi n-o să strige după ei vorbe grele Marian Ceauşescu. Poate că scăpau şi dacă ziceau: da, am umflat preţul, dar le donam Ucrainei.
În România, contractul de achiziţie de 3,5 miliarde de dolari pentru bateriile de rachete a fost însoţit şi de unul de publicitate derulat de firma lui Felix Tătaru. Acesta a fost consultant al campaniei lui Traian Băsescu, apoi a lui Klaus Iohannis şi a PNL. Este greu de înţeles în ce constă o campanie publicitară la firmele de armament, la care nu vezi reclame, dacă nu pui la socoteală ca spoturi publicitare ştirile despre drone căzute pe un câmp la graniţă. Ştiri pe care vin să le comenteze generali bine îndopaţi, care funcţionează ca experţi în achiziţii publice, pentru că se pricep.

Raytheon amendată pentru mită și informații false cu 1.000.000.000 de dolari de Departamentul Justiției din SUA
Guvernul SUA a ordonat companiei de apărare Raytheon să plătească amenzi în valoare de peste 950 de milioane de dolari pentru umflarea contractelor federale și mituirea unor oficiali militari străini de nivel înalt, s-a anunțat recent în presa americană. Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Departamentului de Justiție al SUA, Raytheon – care este o filială a RTX – nu a contestat acuzațiile.
Aceasta a fost de acord să plătească amenda și să încheie un acord de urmărire penală amânată (DPA) pe trei ani în legătură cu acuzațiile, care includ două capete de acuzare de „fraudă majoră împotriva Statelor Unite”. „Raytheon a recunoscut că s-a angajat în două scheme separate de fraudare a Departamentului Apărării (DOD) în legătură cu furnizarea de articole și servicii de apărare, inclusiv sisteme de rachete Patriot și un sistem radar”, se arată în declarația Departamentului Justiției.

Potrivit procurorilor, între 2012 și 2013 și din nou între 2017 și 2018, angajații Raytheon au furnizat „informații false și frauduloase” Departamentului Apărării în timpul negocierilor contractuale privind vânzarea de sisteme de rachete Patriot și privind operarea și întreținerea unui sistem radar. În ambele cazuri, procurorii au declarat că Departamentul Apărării a fost mințit și a ajuns să plătească companiei Raytheon cu 111 milioane de dolari mai mult decât ar fi fost normal.
De asemenea, Raytheon a recunoscut că, între 2009 și 2020, a furnizat în mod repetat informații false Departamentului Apărării cu privire la costuri și prețuri pentru numeroase contracte guvernamentale, se mai arată în comunicatul departamentului de justiție.

Sursa: yogaesoteric.net

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.