Descălecarea ministrului Sănătății la Brașov pentru obiectivele spitalicești
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a venit ieri la Brașov într-o vizită cu un scop electoral, dar mai ales pentru a inaugura în cursul zilei de astăzi o secție nouă la spitalul de la Săcele și la Codlea pentru a constata efectul investițiilor ministerului într-un spital orășenesc lăsat în paragină și chiar închis acum câțiva ani.
Ieri a fost invitat, împreună cu senatorul Marius Dunca, de primarul George Scripcaru la o conferință de presă inopinată la primărie după vizitarea locației viitorului Spital de Infecțioase și Pneumo, teren care a fost menținut în aria construibilă a municipiului.
Despre acest proiect vital pentru brașoveni, ministrul Rafila a declarat că „Este un proiect mai mult discutat politic decât să se reușească semnarea contractului de finanțare PNRR, program european din care nu a scos nimeni acest spital.
Am discutat cu domnul primar Scripcaru la București pe marginea spitalului brașovean, pentru că și la Primăria Brașov a avut loc o schimbare, iar eu pot spune că la Brașov s-a investit consistent în ultimii ani în spitalele brașovene, chiar în unele secții de la Spitalul Județean.
Pentru noul spital au existat neconcordanțe datorită destinației agricole a terenului, iar domnul Scripcaru a avut capacitatea să demareze acest proiect.
Sursa de finanțare nu ar putea fi din PNRR, pentru că nu poate fi finalizat proiectul la timp, dar mai degrabă obținută dintr-un împrumut contractat de Guvernul României de la Banca Europeană de Investiții, circa 2,5miliarde de euro pentru spitalele eligibile din țară, ale căror proiecte sunt în derulare și trebuie finanțate.
Astfel ca, prin Direcția Financiară a ministerului Sănătății, toate spitalele eligibile să poată beneficia de finanțare cât mai rapid. Pentru spitalul brașovean întârzierile în elaborarea documentației, dar și faptul că erau necorespunzătoare au dus la o întârziere a proiectului. La Brașov, prin PNRR până în 2025 vor fi finalizate lucrările la Centrul de Multitraumă de la Spitalul Militar, în valoare de 120 milioane de lei.
Unul dintre obstacolele care au întârziat proiectul Spitalului de Infecțioase-Pneumo a fost și o plângere penală la Parchetul European pe acest proiect, deși contractul cu Primăria Brașov nu fusese semnat. De ce au unii oameni vocația de a bloca anumite proiecte de interes public major pentru cetățeni?” s-a întrebat retoric ministrul Rafila, referindu-se evident la fostul primar Allen Coliban, autorul demersului penal inutil, amintit mai sus.
În câteva luni va fi anunțat constructorul, a asigurat primarul Brașovului
Primarul Brașovului, George Scripcaru, a avut doar de completat aspectele tehnice ale alocuțiunii ministrului Sănătății, anunțând că „Este în derulare licitația pentru proiectarea și execuția spitalului, aflându-se într-o stare avansată, astfel ca până la sfârșitul anului, sau începutul anului viitor să avem câștigătorul licitațieei din cei patru ofertanți, chiar dacă nu avem încă finanțarea proiectului de la minister.
Amplasamentul pe care l-am vizitat astăzi cu domnul ministru se găsește în intravilan, chiar dacă cei care au elaborat modificarea PUG-ului l-au plasat în extravilan, ceea ce ar fi dus la complicații enorme. Pentru că prin PNRR proiectul nu va fi finalizat până în 2026, s-a identificat la guvern modalitatea de finanțare prin BEI.
Și primarul și ministrul sunt vremelnici în funcție, dar proiectele de interes public trebuie implementate, iar Sănătatea nu are culoare politică.”
La precizările direcției de resort a primăriei, am consemnat că spitalul brașovean va avea 279 de paturi, din care 257 pentru spitalizare continuă, iar 22 pentru spitalizare de zi.
La întrebarea firească despre destinul viitorului Spital Regional al Brașovului, ministrul Sănătății nu a dat mai deloc speranțe brașovenilor, amintind că
„A venit Coliban la mine cu un proiect pentru alt spital foarte mare, nu pentru cel de Infecțioase, unul de 1000 de paturi, care costa cinci sute de milioane de euro fără TVA, care nu era eligibil pentru finanțare din PNRR.
Spitale Regionale nu pot fi făcute în toată țara, sunt doar cele de la Cluj, Iași și Craiova, acelea beneficiind de 850 de paturi.
Spitalele din anii 70, cum este și cel din Brașov, sunt depășite și este nevoie de noi spitale, dar acestea trebuie dimensionate corect și în raport cu necesitățile serviciului medical, dar și în legătură cu posibilitățile de a asigura resursa umană reprezentată de personal medical calificat. Nu putem face concurs de mărime” a punctat ministrul Sănătății.
Libiu Mateescu
Cum mama dreaqu poate fi „vital” un spital din Săcele pentru brașoveni?
„Despre acest proiect vital pentru brașoveni,” ? Ce-o fi tras pe nas ziariciul cu pricina?