În cacofonia politică națională – „multi chemați, puțini aleși!”

În cacofonia politică națională – „multi chemați, puțini aleși!”

0 38

Anul acesta, pe bună dreptate, este cel mai încărcat din punct de vedere electoral.
După alegerile locale și europarlamentare din iunie, suntem în plină campanie pentru prezidențiale și parlamentare.
„Spectacolul”, pentru cele din urmă, aduce a operetă. Si prin numărul competitorilor…
Pentru prezidențiale, au intrat în cursă 14 competitori. Din partea unor partide politice sau independenți… Apele se vor limpezi după principiul „Multi chemați, puțini aleși!”… De fapt, după al doilea tur, doar unul ales…
Circul e mai mare la alegerile parlamentare, pentru care s-au înscris 20 de partide politice. Daca punem la socoteală și alianțele politice, alianțele electorale și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, admise de BEC, ajungem la aproape 40 de „actori politici” ce vor fi trecuți pe listele de vot… Un adevărat labirint pentru alegători, nu?
Despre ofertele politice ale celor intrați în competiție, sunt puțini analiști sau politologi in stare să vorbească in extenso. Cetatenii, pe bună dreptate, sunt bulversați, pur și simplu, de atâta vânzoleală electorală și mirați nevoie mare de resursele financiare puse la bătaie pentru împărțirea „plăcintei” publice de putere…
Privind în urmă, putem constata siderați că în România au fost înregistrate, de-a lungul anilor postdecembristi, nu mai puțin de 255 de partide politice!
Junglă politică, nu alta!
Ceva, totuși, nu este in ordine cu această apetență pentru politică în ograda psihologiei noastre colective… Din acest punct de vedere, suntem în top!
Chestiunea nu este doar de dată recentă!
Și în perioada interbelică, mai cu seamă în vremuri de criză, partidele politice răsăreau ca ciupercile după ploaie… În limbaj psihanalitic, un fel de defulare socială!
Acest fenomen, după unii pricepuți, poate fi asociat cu o dimensiune cuantificabilă de psihopatologie socială…
Defel măgulitor!
De nu o vom evalua și gestiona cum se cuvine, putem avea parte de multe surprize in viitorul apropiat!
Legea 14/2003, ce reglementează activitatea partidelor politice, chiar dacă a suferit modificări și completări ulterioare, e de refăcut in integrum… pentru a ține în frâu nepotrivita „cacofonie politică națională”!
Stimulată, desigur, și de subvențiile prea mari acordate partidelor politice parlamentare de la bugetul de stat… Stabilite viclean, de pe vremea regimului Dragnea, ca procent din PIB!
Și, cu fiecare an, tot mai mari…

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.