Lanțul interimatelor la Spitalul Județean Brașov, inspirat de meteahna interimatelor din Consiliul Județean(2)
În prima parte a acestei investigații am dezvăluit lanțul interimatelor conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență forțat de conducerea interimară a Consiliului Județean, după chipul și asemănarea metehnei interimatelor lui Șerban Todorică și cel al Adelinei Văsioiu la conducerea județeană a destinelor Sănătății din spitalele controlate de Consiliul Județean.
Între care Spitalul Județean, cel care are cel mai important impact asupra asistenței medicale din județul Brașov, este cel mai afectat de calculele politice ce mențin un interimat al managementul instituției medicale amintite, probabil în pregătirea unui viitor manager, ocupat deocamdată cu o funcție parlamentară.
Discutând cu juristul Emil Mailat, eternul manager interimar al acestui spital, despre condiția sa nesigură la conducerea celei mai importante instituții medicale a Brașovului, am constatat că, departe de a fi mulțumit cu acest interimat, configurarea sa nesigură pe post a afectat nu numai situația sa familială, dar și buna dezvoltare generală a spitalului. Dar, mai ales nu este clar cum s-a desfășurat concursul său din noiembrie 2023, o încercare futilă a conducerii Consiliului de Administrație al spitalului dar și a Consiliului Județean de a intra în legalitatea descrisă de Legea 95/2006, modificată și republicată în sept 2024.
Un manager interimar numit la Spitalul Județean, menținut vremelnic pentru a-i încălzi locul altuia?
„Pe mine m-au numit șase luni, câte două numiri după prima, tot de șase luni fiecare(Deși legea amintită prevede posibilitatea prelungirii numirii interimare inițiale de doar două ori și numai de câte trei luni, timp în care este obligatorie organizarea concursului pe post de manager, de către CA-ul spitalului, procedură ce trebuie aprobată apoi de Consiliul Județean prin direcția de resort, aspect confirmat nouă în exclusivitate de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. N.n.), dar m-au mai numit și înainte pe la Infecțioase, tot interimar, duplă plecarea doctoriței Moldovan la ministerul sănătății în Pandemie. Am fost acolo jurist înainte, iar apoi la Spitalul Județean am fost la managementul calității înainte de prima numire din aprilie 2023.
Este greu să faci ceva ca interimar, să faci proiecte de perspectivă, nimeni nu te ascultă, mă chemau la ședințele CA ca să-mi aducă reproșuri, n-aveam nicio putere, doar Văsioiu avea, președinta CA a spitalului.
Nu pot să spun cât de greu îmi este. La mijloc sunt tot felul de proceduri și sunt mai greu de implementat și de trecut prin CA, dacă sunt interimar și nu fac parte din CA-ul spitalului, eu doar sunt chemat la ședințele alea să fiu tras de urechi, orice aș propune. Degeaba propuneam eu ceva ce era respins de președinta CA, n-aveam unde să mă adresez cu apel la Consiliul Județean la Direcția de Sănătate Publică a CJ, că tot Văsioiu era director și acolo(Director interimar, pe lângă funcția de președinte CA al Spitalului Județean și Director Economic Adjunct al Consiliului Județean, aspect care ar putea ridica probleme de incompatibilitate grave n.n.). Există problema de personal medical în spital, sunt chestiuni pe care le-am adus în atenția CA. Personal nu știu ce să spun familiei, ne putem duce în concediu sau nu, pentru că nu știu de pe o zi pe alta dacă mai rămân manager. Am participat singur la concursul din noiembrie 2023 și, deși aveam implementat un proiect de extindere a Spitalului Județean aprobat la finanțare europeană, mi-au dat sub nota șapte cei din comisie.
Ei voiau să prevăd în proiectul meu de management construcția de clădiri, pe care eu tocmai o implemnatm, mai puțin îi interesa dotarea spitalului cu aparatură modernă sau atragerea de personal medical înalt calificat. Apoi am făcut contestație și mi-au dat cinci și ceva(Adică băgarea minților în cap unicului concurent, să-i treacă cheful de a mai contesta rezoluții ale membrilor juriului concursului. N.n.), tot cu doamna Văsioiu șefă de comisie de concurs. Nu comentez de ce și pentru ce. Mie nu mi se cer rapoarte de evaluare anuală în funcție pentru că sunt interimar, deși eu asigur competent funcționarea juridică și financiară a spitalului.” spune managerul Emil Mailat, vizibil dezamăgit de instituția tutelară județeană a spitalului.
Pentru cine trag clopotele Mitică?, sau pentru cine se pregătește managementul Spitalului Județean?
Zvonuri despre conservarea managementului Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov pentru un alt favorit, imobilizat deocamdată într-o vremelnică funcție de deputat, circulă de mult, afirmă Onelia Pescaru în emisiunea Punct Și de la Capăt de la Nova Tv, unde a avut-o invitată în 10 octombrie a.c. pe deputata brașoveană Cristina Vecerdi, a cărei funcție de șefă UPU a Spitalului Județean s-a conservat după intrarea sa în Camera Deputaților și după defectarea deputatului liberal Banciu la Ministerul Mediului.
Prin urmare și medicul care conduce actualmente UPU Brașov este tot interimar pe funcție, ținându-i locul Cristinei Vecerdi până i-o expira acesteia parlamentarismul autohton irelevant, cum sunt cam toate funcțiile prin arealul județean al spitalului și al consilului ce-l tutelează.
Mai mult, venerabila moderatoare Tv a afirmat clar în emisiune „Cristina Vecerdi(invitata din emisiune) este și a fost vehiculată în urmă cu ceva timp pe lista scurtă pentru manager la Spitalul Județean, se știe că acolo este un interimar, am mai abordat înainte acest lucru…”(mă rog, sau ceva asemănător n.n.).
La care deputata Vecerdi nu a confirmat, nici nu a infirmat cele afirmate de moderatoare, dar după un baleiaj pe la necesitățile psihiatriei la Brașov, s-a exprimat „Nu sunt pe loc eligibil la Parlament, dar mă bucur să aplic această experiență(de trei ani la Camera Deputaților în Comisia de Sănătate n.n.) acasă”.(Ca manager al Spitalului Județean? N.n.).
Acum, ce ar însemna revenirea acasă și în ce funcție a medicului Cristina Vecerdi, viitorul ne va dezvălui cu siguranță. Survine însă ineluctabil întrebarea dacă Mailat a fost ținut manager interimar atâta timp la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov în pofida legii 95/200, pentru a păstra locul de refugiu pe un aliniament strategic medical dinainte stabilit destinat unui parlamentar decăzut în acest an de pe pozițiile eligibile ale listelor PNL Brașov.
Cu consecințele legale și riscurile penale ce se întrevăd de pe acum, părerea noastră.
– Va urma –
Atașăm la prezenta investigație jurnalistică, partea a doua, răspunsul CJ Brașov la întrebările noastre adresate potrivit Legii 544 în timp util, legea liberului acces la informații de interes public.
Libiu Mateescu
[…] infobrasov.net în prima parte a acestei investigații am dezvăluit lanțul interimatelor conducerii Spitalului […]