Realizarea proiectelor PNRR, ale Consiliului Județean, de modernizare şi eficientizare energetică a unor clădiri publice din Brașov, intră în linie dreaptă
Intrăm în linie dreaptă cu realizarea proiectelor PNRR de modernizare şi eficientizare energetică a clădirilor publice, odată cu încheierea procedurilor de achiziţie şi semnarea contractelor de lucrări. Este vorba despre fosta cantină PCR din vecinătatea sediului Consiliului Judeţean Braşov, imobilul din Codlea aparţinând Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov, respectiv Secţia exterioară Zărneşti a Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov.
Constantin Todorică Şerban, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a semnat vineri, 8 noiembrie, contractul de lucrări privind „Eficientizare energetică, reabilitare, modernizare și recompartimentare clădire din B-dul Eroilor nr. 5”. Cu o valoare totală de 6.788.339,79 lei, contractul va fi implementat de operatorul economic SC Rap Development SRL, alături de firmele subcontractoare şi terţe Prosys Grup, Romgrup Instal Construct, Termoprot, Silgamat SRL şi Rosilo Automatic SRL.
În cadrul contractului vor fi executate lucrări de construcţii, instalaţii şi montaj de utilaje şi echipamente vizând creşterea eficienţei energetice a clădirii, reducerea emisiilor de carbon, gestionarea inteligentă a utilităţilor publice şi folosirea energiei din surse regenerabile. Totodată, vor fi realizate amenajările interioare şi recompartimentările necesate, astfel încât această clădire, aflată în patrimoniul Judeţului Braşov, să asigure condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii administrative. Durata de execuţie a lucrărilor este de 12 luni.
„Sunt foarte bucuros că am încheiat acest contract, în baza căruia vom reface fosta cantină şi o vom transforma într-o clădire nu doar eficientă din punct de vedere energetic, ci şi modernă, cu spaţii funcţionale pentru necesităţile aparatului executiv al Consiliului Judeţean Braşov. Proiectul reprezintă o primă etapă în ceea ce priveşte înnoirea spaţiilor în care ne desfăşurăm activitatea, ţinând cont de faptul că avem în lucru documentaţia DALI pentru reabilitarea Palatului Administrativ în care funcţionăm împreună cu Instituţia Prefectului. Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie va sta la baza viitorului proiect de consolidare şi restaurare a Palatului Administrativ – fostul Palat de Justiţie construit între anii 1900-1902 şi care din anul 2023 este în proprietatea noastră”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Constantin Todorică Şerban.
Un alt contract de lucrări semnat în această săptămână este cel privind „Reabilitare energetică imobil DGASPC Brașov, Str. Carpați nr. 23, Municipiul Codlea, Județul Brașov”. Această achiziţie a fost adjudecată de firma ICCO Facility Management care va implementa lucrările în decurs de 12 luni, cu ajutorul subcontractorilor Power Safety Multimedia SRL şi ICCO Instal SRL. Valoarea totală a contractului este de 10.331.344,67 lei.
În această perioadă, la Consiliul Judeţean Braşov este întocmit şi contractul pentru „Execuţie lucrări de renovare energetică moderată a Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov – Secția exterioară Zărnești, Str. Pompiliu Dan nr. 8”. Operatorul economic care va efectua lucrările este SC Krupster SRL, a cărui ofertă financiară a fost de 9.322.266,46 lei fără TVA. Acesta a subcontractat serviciile de management de proiect şi lucrările de instalaţii firmelor Popa Radu Constantin Întreprindere Individuală, SC Tevag Instal SRL, SC Mediacom-Net SRL şi SC Thermofix Facility Services SRL.
Finanţarea acestor proiecte este în mare parte asigurată pe componenta C5 – Valul Renovării din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, la care se adaugă părţi de cofinanţare din bugetul local. Pe această componentă, administraţia judeţeană a obţinut fonduri nerambursabile în valoare de peste 55 de milioane de lei pentru un total de cinci proiecte. Pe lângă cele trei amintite deja, proiectul destinat reabilitării clădirii administrative şi relocării secţiilor de spitalizare de zi şi ambulator din cadrul Maternităţii a fost încheiat, iar cel vizând creșterea eficienței energetice a clădirii Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov se află în etapa premergătoare începerii lucrărilor.
D.D.