Tornada Donald Trump câștigă și ultimul stat-cheie, Arizona (2)

Tornada Donald Trump câștigă și ultimul stat-cheie, Arizona (2)

0 53

De parcă dezastrul nu era și așa consternant pentru democrați, ieri a devenit complet în urma finalizării numărătorii finale a voturilor din Arizona, ultimul din cele șapte state-cheie, câștigat detașat de Donald Trump, care a ajuns astfel la 312 de voturi ale electorilor, față de cele 226 ale Kamalei Harris.
Noul președinte democrat a atins un procent de aproximativ 60% din voturi ale electorilor, câștigând și votul popular cu aproximativ 5 milioane de voturi în fața contracandidatei democrate, performanță nemaîntâlnită de pe vremea lui Ronald Reagan.
Cu victoria din Arizona, stat care, deși republican, la scrutinul electoral de acum patru ani votase cu Joe Biden, Trump încheie victorios în toate cele șapte state esențiale, Carolina de Nord, Georgia, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin şi în urmă cu două zile  Nevada, Arizona revenindu-i republicanului ca un ultim trofeu ce-i desăvârșește umilința contracandidatei sale democrate.
În același timp, republicanii au câștigat și Senatul cu 52 la 46 de voturi, iar în câteva state se mai numără voturile pentru Camera Reprezentanților, și acolo democrații având un dezavantaj de zece voturi față de cele 213 ale republicanilor. Deținând cele două camere ale legislativului american Donald Trump va putea să promoveze în primul rând legislația antiimigrare, ce va începe cu deportări masive ale celor ilegali, după cum informează New York Times, avocații specializați în procese în favoarea imigranților anunțând de pe acum că vor continua lupta cu Trump în instanțele americane, potrivit aceluiași cotidian.
De altfel, aceștia sunt organizați într-o castă care apără nu numai imigranții ilegali în fața deportărilor trumpiste, dar și traficanții de imigranți, o mafie întinsă care a devastat în special statele din sudul Americii de la granița cu Mexicul.

Președintele Trump va putea modifica legislația americană
Deși nu va putea provoca modificări ale Constituției americane, pentru care i-ar fi necesare 60 de voturi în Senatul SUA, având majoritate în cele două camere parlamentare președintele republican va putea promova inițiative legislative care ar nărui inclusiv tot eșafodajul legislației democraților în favoarea trusturilor complexului militar-industrial al US și a marilor corporații farmaceutice.
Donald Trump a anunțat, potrivit New York Times, introducerea unei legislații anti-LGBTQ+, în special în privința transgenderilor minori, asigurând că va introduce legi împotriva medicației blocante a pubertății și împotriva mutilării sexuale chirurgicale a minorilor pentru a deveni transgenderi, inclusive prin excluderea din sistemul national de asigurări de sănătate, Medicaid și Medicare a tuturor spitalelor și corporațiilor farmaceutice, de exemplu BigPharma, care furnizează mijloace farmaceutice și asistență medicală pentru modificarea genului minorilor americani.
Bineînțeles și legislația antiimigrație și cea a taxelor americane la importuri, piloni axiali ai promisiunilor campaniei sale electorale.
Trump a anunțat și mari reduceri de taxe pentru americanii de rând, dar și bariere protecționiste pentru importurile din China și din Uniunea Europeană de până la 25% taxe la importuri datorită dezechilibrului major al balanței comerciale externe a SUA cu aceste două mari exportatoare mondiale, alarmându-l pe Borell, fostul comisar european pentru afacerile externe ale Uniunii. Acesta a pus chiar problema supraviețuirii Uniunii Europene erei Trump, anunțând vremuri grele pentru exporturile europene în America, mai ales în condițiile gripării celor două motoare principale ale UE, economiile Germaniei și Franței, primul dintre cele două fiind și într-o gravă criză politică ce i-ar putea prăbuși guvernul cancelarului Olaf Scholz.
În ce privește echipa președintelui republican deja se remarcă Elon Musk și Robert Kennedy Jr., pe Mike Pompeo și pe Nikki Haley, ultima fiind adversară a lui Trump în interiorul Partidului Republican, acesta anunțând că nu-i va coopta pe cei doi în guvern.
Washington Post titrează pe prima pagină dezvăluirea unei convorbiri telefonice între Trump și Putin joi, despre mersul războiului în Ucraina. Președintele american l-a sfătuit pe președintele rus să nu escaladeze războiul și l-a asigurat că se va implica total în construirea păcii în Ucraina, aspect la care Putin ar fi reiterat pretențiile Moscovei pentru orice tratative de pace, în special neutralitatea militară a Ucrainei și menținerea celor patru provincii rusești recucerite de la ucraineni, dar și a Crimeii.

Prezidențiabilii români se gudură ipocrit deja pe lângă puternicul republican american
În ce-i privește pe candidații români la președinție, atât Nicolae Ciucă, dar și Mircea Geoană și-au afirmat bunele legături cu noul președinte american, primul invitându-l aiuritor pe Trump în România, deși nu este clar în ce calitate, iar al doilea afirmând că este amic cu președintele fundației Heritage a republicanilor, în fapt aceștia fiind apropiați și susținători ai democraților și ai Kamalei Harris în urmă cu doar o săptămână, după modelul deja desuet al lui Iohannis. Diana Șoșoacă și George Simion au fost primii candidați la Președinție care l-au felicitat sincer pe Trump imediat după victorie, apoi au venit felicitările mai timide ale lui Ciolacu, în timp ce Elena Lasconi ar fi plans cu lacrimi amare la auzul veștii devastatoare pentru progresismul neo-marxist din toată lumea.
Este interesant de văzut dacă Donald Trump va trimite vreunuia din cei de mai sus vreun mesaj de susținere înainte de turul întâi, sau al doilea al alegerilor prezidențiale de la noi, o astfel de susținere cântărind mult în economia electorală a acestor alegeri. Deși, este greu de crezut că viitorul președinte american se va pronunța în acest sens.
Prima parte aici: Tornada Trump mătură ultimele vestigii ale puterii democrate în America

Libiu Mateescu  

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.