La Râșnov s-a lansat programul „Seniori cu Pasiuni”
Seniorii sunt o categorie importantă pentru societate, mai ales când vine vorba de experiența lor de viață și profesională în diferite domenii de activitate. Puterea exemplului este valoroasă iar seniorii au acest har de a ne face să ne simțim în echilibru cu vremurile în care trăim și direcția în care alegem să ne îndreptăm. Mulți din ei au pasiuni și dorința de a le pune în practică, de cele mai multe ori în mod voluntar. Tocmai de aceea la Râșnov s-a lansat programul „Seniori cu pasiuni. La Râșnov pasiunea ta înflorește”.
Ne plac poveștile spuse de bunici despre cum era pe vremea lor, cum se schimbă timpurile, cu acel iz de melancolie și inimă dragă. Tot ei duc mai departe tradiții, obiceiuri, diverse activități și povești ale locului ce inspiră generații. Sunt lucruri trăite, simțite, documentate, idealuri, planuri, eșecuri, realizări, pasiuni.
Din păcate, societatea nu valorifică acest potențial uriaș iar seniorii sunt un grup ce se confruntă cu un grad extrem de ridicat de singurătate și care nu beneficiază de suficient sprijin. În acest context a fost lansat în ianuarie 2024 proiectul Sustainable Fortifications for Seniors Learning Hub (pe scurt Sustain4Seniors HUB) ce își propune să identifice cât mai bine nevoile de apartenență și implicare în comunitate ale seniorilor și să răspundă acestora prin crearea de diverse activități, evenimente și concepte de proiecte adresate acestui grup de vârstă, având ca elemente centrale legătura cu patrimoniul construit și cel imaterial.
„Proiectul se desfășoară în paralel în 3 țări europene, Croația, România și Lituania, și presupune un schimb permanent de experiență între parteneri precum și un plan concret de intervenție pentru viitor. Pe 14 Noiembrie 2024, la Râșnov, am lansat programul Seniori cu pasiuni. La Râșnov pasiunea ta înflorește prin intermediul căruia încurajăm și susținem seniorii din comunitate să-și urmeze pasiunile. Am semnat de asemenea un protocol de colaborare cu organizația de pensionari din Râșnov prin care am identificat activități și instrumente concrete prin care putem colabora eficient.” Mihai Dragomir, coordonator de proiecte la Asociația Mioritics.
Se lucrează deja în această perioadă la constituirea unei asociații culturale pentru valorificarea dansului Romana, pentru identificarea elementelor de costum popular specifice la nivel local, pentru implementarea unui program educațional de grădinărit pentru școli ș.a. Seniorii sunt implicați însă și în proiecte mai ample la nivel local: Râșnov Creativ, Evenimentele Comunității și punerea în valoare a râului Ghimbășel. Sunt inițiative pornite din dorința de a dezvolta comunități unite, incluzive pentru toate vârstele și legate de identitatea istorică și culturală a locului.
Proiectul „Sustainable Fortifications for Seniors Learning Hub” este coordonat de Fortress of Culture Šibenik (Croația), având ca parteneri Asociația Mioritics (România) și Kaunas Fortress Park (Lituania) și este finanțat prin programul Erasmus+.
Principalul grup țintă al proiectului include angajații/personalul instituțiilor partenere, în special partea de management și factorii de decizie, precum și personalul direct responsabil de planificarea, producerea, pregătirea și implementarea programelor culturale și educaționale.
Grupul țintă secundar este format din organizații locale partenere, cum ar fi asociațiile de pensionari, cu care partenerii de proiect sunt în proces de sau au dezvoltat deja cooperarea în implementarea programelor pentru fiecare locație.
Rezultatele proiectului vor promova fortificațiile ca spații inovatoare de învățare în comunitățile locale, încurajând conștientizarea asupra mediului și participarea civică a cetățenilor în vârstă în siturile istorice. Durata proiectului este de la 1 ianuarie până la 30 noiembrie 2024.
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.
Informații suplimentare
Mihai Dragomir – mihai@mioritics.ro, 0727 642 858
Ioana Gridan – ioana@mioritics.ro, 0726 711 138
D.D.