Despre „făptuitorii” șefii clasei politice – pomul se cunoaște după roade și...

Despre „făptuitorii” șefii clasei politice – pomul se cunoaște după roade și omul după fapte…”!

0 20

Pe lângă altele, în campania electorală pentru prezidențiale sunt aduse în atenția publică și chestiuni mai exotice despre anumiți competitori. Între acestea, mai cu seamă pentru „jucătorii grei”, aranjamentele toxice pentru neamuri, relații cu lumea interlopă, cu „mafia imobiliară” sau cu „statul paralel”, parcursul academic și de carieră cu titluri măsluite sau chiar combinații, ca odinioară, cu personaje dubioase precum teroristul Omar Hayssam…
Amantlacurile nu pot lipsi de pe listă! Pentru candidații la cea mai înaltă funcție în statul român, trecuți prin înalte demnități publice, evaluarea e de făcut pe fond, nu pe circumstanțe de ocazie sau pe „claxoane” de propagandă!
De pildă, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au deținut funcții de top in ierarhia de putere din România: șefi la Parlament sau șefi de și pe la Guvern, cu majorități de invidiat în Legislativ. Unde să mai punem că unul este militar(generel cu patru stele, n.r.) de carieră, aparținător de corpul generalilor?
Cu toate acestea, cei doi s-au arătat neputincioși sau indiferenți pe chestiuni extrem de importante pentru Apărare și Siguranță Națională. Legile aferente acestor domenii sunt de decenii și, nu doar pe alocuri, inadecvate cu realitățile actuale.
De pildă, Legea privind siguranța națională a fost adoptată în 1991, Legea Apărării Naționale e croită in 1994, Legea Serviciului Român de Informații este aproaoe neschimbată din 1992… Și exemplele de acest fel pot continua până pe la nouă!!
Cum se face că cei doi prezidențiabili, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, n-au fost în stare, prin înaltele funcții deținute de-a lungul anilor, să demareze procedurile legale pentru evaluarea, revizuirea și actualizarea legislației pentru Apărare și Siguranță Națională?
În conformitate cu Art.74 din Constituția României, „dreptul de inițiativă legislativă revine, după caz, Guvernului, deputaților, senatorilor sau unui număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot”…
Onor prezidențiabilii noștri numiți mai înainte au trecut pe la Guvern, Camera deputaților și Senat, cu majorități intimidante in spate, și n-au îndrăznit să promoveze un pachet de legi conforme cu provocările sau amenințările actuale la care este expusă Romania din punct de vedere geopolitic, cu un război in desfășurare în proximitatea granițelor…
Încercarea din 2022,pe vremea când Nicolae Ciucă era premier, a eșuat lamentabil și nu se știe nici astăzi cine a lucrat drafturile pachetului de legi pe Apărare și Siguranță Națională care au stârnit un adevărat tsunami in spațiul public…
Din care pricini, a și fost pus „la sertar” și, pe subiect,s -a așternut tăcerea…
Înțelepciunea populară spune că pomul se cunoaște după roade și omul după fapte... Cu astfel de „făptuiri” de înalți demnitari, pot avea cetățenii încredere în ce mai promit prezidențiabilii împinși in competiție de cele mai mari și mai influente partide din România,PSD și PNL?
Să nu uităm, totuși, că lupul își schimbă doar părul, nu și năravul…

PS:
Declarații recente ale unor șefi de comisii din Parlamentul României sunt cu adevărat șocante: Legislativul actual nu dispune de membri calificați pe domeniul Apărării și Siguranței Naționale… Din acest motiv, un pachet legislativ viabil pe aceste domenii nu poate fi decât de resortul Executivului, „ogradă” care, de decenii, a avut alte priorități!
De doi ani de zile, comisia mixtă formată de Parlament pentru a aborda pachetul de legi pentru Apărare și Siguranță națională a avut doar o ședință, cea de constituire … În rest, s-a frecat menta, prin non combat, pe bani publici !Q.E.D.

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.