Alegătorii români după expunerea la limita toxicității cu mesaje, bennere, flaiere, spoturi,...

Alegătorii români după expunerea la limita toxicității cu mesaje, bennere, flaiere, spoturi, troli, boți…

0 8

Pe final de campanie pentru prezidențiale, candidații partidelor cu „portofelul” doldora cu bani, datorită subvenției de nabab primite de la bugetul de stat, au pus stăpânire pe media în manieră aproape nevrotică. Alegătorii români au fost și sunt expuși la fel de fel de mesaje, fie în direct, fie prin transmisii gen teleconferință, funcție de situațiile în care erau prezidentiabilii mai „cu moț”…
După indicii verificabile, spațiul public a fost supus unor asalturi asemănătoare cu cele ce pot fi catalogate „acum ori niciodată”
Instrumentarul „tehnic” al celor prinși în bătălia pentru mințile oamenilor, de această dată, a acoperit un spectru destul de variat: de la radio și televiziune, până la ciudatele „ferme” de trolli și boți ce au „colonizat” rețelele sociale … Acțiunile ‘la firul ierbii”(pliante, bannere, foi volante etc.) țin de alte vremuri!
Sondajele de opinie, comandate de partide sau de alte entități interesate, contracost-desigur, au furnizat rezultate „pe gustul comanditarilor”,pentru a impresiona viclean electoratul…
Impactul acestora asupra publicului este dificil de estimat… Unele, în mod evident, umblă „cu cioara vopsită”!
Peste toată pleiada de strategii puse la bătaie de către diverși „consilieri de campanie”, o referință e de bază și merită toată atenția: statistica demografică… Funcție de aceasta, ne putem face o impresie adecvată despre expunerea populației la media, ca sursă de informare și, cumva, de influențare sau modelare a percepției colective.
În acest sens, e de notat că aproape 50% din populația României locuiește în mediul rural, având o medie de vârstă mai ridicată și că televiziunea acoperă, pentru locuitorii satelor, peste 52% din nevoile lor informative. La această zonă, cu caracteristici similare în mare parte, se adaugă și populația din urbanul mic! Asupra acestora, cum se întâmplă de ani buni, se revarsă insistent „cântecele de sirenă” ale mogulilor din media….
Tot în acest mediu, cu dimensiuni rustice predominante, atmosfera comunitară are și un „nerv vag”, paralel cu sfera laică, extrem de sensibil la inducerea de emoții sau sugestii: parohia sau, după caz, parohiile locului!…
Complementar cu acesta, duhul de proximitate, fără corespondent în urbanul mare!
Pe harta electorală mai largă, Diaspora deține un loc și un rol de sine stătătoare. Precum am putut observa la alegerile europarlamentare din iunie curent, ne putem aștepta la diverse surprize privind opțiunile de vot ale diasporenilor români…
Unele, desigur, încadrabile psihanalitic, cu rol de defulare grupală într-un mediu de viață destul de mozaicat și frustrant! Pe acest fond, un scenariu electoral nu e de neglijat… Câtă vreme se poate încadra într-o evaluare probabilă, nu doar posibilă!
Prin urmare, dacă prezența la vot în urbanul mare și mijlociu va fi scăzută, mai cu seamă în rândul milenialilor sau al generației Z, rezultatul scrutinului de duminică pentru prezidențiale s-ar putea să ne livreze o situație aproape dilematică… Deloc surprinzătoare! Cu reverberații indubitabile ce se vor răsfrânge și asupra alegerilor legislative programate a se desfășura, mai la vale, taman de Ziua națională!

PS:
Duminică, va avea loc și o premieră demnă de un larg interes: 1.000.000 de tineri intră în „arena publică” și-si vor exercita, pentru prima dată, dreptul la vot… Cum o vor face? Greu de spus….

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.