„Vin rușii peste România!!!!”. Ciudat, nicio ambasadă occidentală nu e îngrijorată!
Se petrece un fenomen greu de explicat: într-o Românie în care ambasadele occidentale reacționau pînă și la meciurile de fotbal, ori la unele proiecte de legi doar anunțate, niciun diplomat străin nu a dat vreun mesaj de îngrijorare că țara e la un pas să încapă pe mîinile lui Putin. Nimeni nu a suflat vreo vorbuliță de îndemnare a românilor să voteze euro-atlantic, ori măcar să iasă masiv la vot, cum îndemnau pe vremuri.
Singura care a grăit a fost ambasadoarea SUA, dar vorbele ei au dus, practic, la validarea lui Călin Georgescu pentru turul doi la CCR și la nimic împotriva lui. De aici, o ipoteză tulburătoare: și dacă Georgescu ar avea afinități reale cu rușii, dar Occidentul chiar își dorește aici un asemenea lider pentru gestionarea marii împăcări cu stăpînii gazelor ieftine de după terminarea războiului din Ucraina? Se repetă scenariul NATO, unde după invadarea Crimeei a fost adus la cîrmă rusofilul marxist Stoltenberg, amic al lui Putin, pentru că era nevoie de refacerea punților Vestului cu rușii?
Să reamintim cîteva episoade: în decembrie 2013, ambasada Olandei anunţa că urmăreşte „cu îngrijorare” modificările operate de USL la Codul penal. Şi Ambasada SUA la București susținea, într-un comunicat, că amendamentele la Codul Penal „ar reprezenta un pas înapoi pentru România” și acțiunea Parlamentului „este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României”.
În noiembrie 2016, ambasadorul american la București, Hans Klemm, transmitea un îndemn românilor să iasă masiv la vot, amintind că ambii candidați la președinția SUA le-au adresat același mesaj cetățenilor americani.
„Dacă aţi ascultat ultimele afirmaţii făcute atît de Hillary Clinton, cît şi de Donald Trump, în ultimele zile, una din temele comune este «Vă rog, votaţi!» Şi as vrea să vă rog şi pe voi şi să vă reamintesc ca pe 11 decembrie să votaţi!” spunea el.
În februarie 2017 ambasadele Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei, Olandei, SUA avertizau guvernul Grindeanu în scandalul ordonanțelor pentru amnistie și grațiere: ”Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la acţiunile Guvernului României din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele înregistrate în ultimii zece ani de România în privinţa statului de drept şi în lupta împotriva corupţiei”, se arăta într-un comunicat comun.
În septembrie 2018, ambasada SUA la București și cea a Germaniei îl criticau pe Darius Vîlcov pentru asocierea însemnelor FDGR cu cele naziste, precizînd că „acuzaţiile sunt lipsite de orice fundament şi pentru ele nu există justificare”.
În aprilie 2019, ambasadele a 12 state reacționau în comun: ”În numele: Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia și Statele Unite, noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității sau corupției”.
În mai 2019, ambasada Marii Britanii la București transmitea României un mesaj de felicitare după ce Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare și după rezultatul alegerilor europarlamentare și al referendumului pe justiție.
”Moment excepțional pentru democrația românească. Trei decenii după căderea comunismului, România a demonstrate zilele acestea, prin prezența masivă la vot și printr-o decizie cheie a justiției, că instituțiile sale funcționează, iar spiritul civic este mai puternic ca niciodată. Felicitări, România!”, se arată în mesajul ambasadei.
Tot atunci, ambasada Danemarcei în România lansa un mesaj prin care spunea că „va fi o duminică fierbinte”, referindu-se la alegerile europarlamentare care urmau să se desfășoare în acea zi, precizînd că după scrutin este „posibil să fie mai răcoare”.
„Casual Friday. – Care-i prognoza? – Va fi o duminică fierbinte. – Şi după? – Posibil să fie mai răcoare” se arăta în mesaj.
Ambasadele străine reacționau chiar și în situații fără legătură cu statul de drept, corupție sau abuzuri.
În iulie 2019, ambasada SUA la Bucureşti transmitea un mesaj înaintea finalei feminine de la Wimbledon, dintre Simona Halep și Serena Williams: ”Le iubim pe amîndouă, așa că azi nu ținem cu nimeni, doar ne bucurăm de frumusețea tenisului. Hai, România! Go USA!”.
În noiembrie 2019, ambasada Suediei la București transmitea un mesaj echipei naționale a României, după ce țara noastră ratase calificarea la Campionatul European din 2020, pierzînd în fața Suediei: „Mulțumim pentru meci și atmosferă”.
Nu scăpa nici aniversarea SRI de atenția ambasadelor occidentale, precum în martie 2019, cînd tot ambasada Suediei transmitea: „Către: „băieții blonzi cu ochi albaștri”, De la: Băieții blonzi cu ochi albaștri. La mulți ani”.
Intensa implicare publică de amar de ani a ambasadelor occidentale la București a sucombat brusc fix în momentul în care o bună parte a clasei politice, a presei, a intelectualilor, a influencerilor șamd trag cel mai mare semnal de alarmă imaginabil: ”Vin rușii!!!!!”.
Singurii oficiali străini care se arată îngrijorați de situația din România sunt președinta Moldovei, Maia Sandu, și cea a Georgiei, care a provocat lupte de stradă violente în propria țară prin meciul politic cu guvernul georgian și cheamă copiii la proteste în piețe.
Care o fi explicația misterului? (Bogdan Tiberiu Iacob)
Sursa: inpolitics.ro